12.02.2021

Kuinka pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pidetään hengissä?

Valtiovarainministeriön tuoreen raportin mukaan Suomella on edessään kova rypistys, jos haluamme pitää kiinni pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan toimivasta mallista. Muut Pohjoismaat, jopa ilman öljyä sinnivät Ruotsi ja Tanska, näyttävät pitkän aikavälin ennusteessa pärjäävän paremmin kuin Suomi, joka ei VVM:n mukaan koskaan toipunut kunnolla vuoden 2008 finanssikriisistä ja siitä seuranneesta rakennussektorin syöksystä.

Onko tosiaan näin? Emmekö näe joka puolella ympärillämme merkkejä siitä, miten hyvin meillä menee? Itse asiassa emme, arvioi VVM. Ministeriön mukaan Suomella on jatkuvia ongelmia työnteon määrässä ja tuottavuudessa, erityisesti kun niitä verrataan muiden Pohjoismaiden lukuihin. Ja tulevaisuudessa ongelmat vain pahenevat, ellemme tee jotain.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Jos työn tuottavuutta on parannettava, niin kuinka se tapahtuu? VVM:n mukaan tuottavuuskehityksen perusta on kunnossa, sillä esimerkiksi yritysten tuotekehityspanostukset ovat yleisesti tarkasteltuna riittävällä tasolla. Mutta suunnataanko panostuksia oikeisiin asioihin, on kokonaan eri asia, ja siihen VVM ei ota kantaa.

Ruohonjuuritasolla keinot työn tuottavuuden kasvattamiseen ovat varsin yksinkertaiset, ja mekin olemme Mercuksen sivuilla kirjoittaneet aiheesta jo aiemmin. Tuottavuutta voidaan nostaa yksinkertaisesti siten, että työntekijöille annetaan enemmän vapautta ja mahdollisuuksia kehittää työmenetelmiä mahdollisimman tehokkaiksi. Jos työehtosopimus määrittelee, kuinka kauan kylpyhuoneen kalusteiden asennus kestää, on selvää, ettei kehitystä tapahdu.

Ja tästä päästäänkin takaisin VVM:n raporttiin, jossa todetaan varsin yksikäsitteisesti, että työehtojen paikallista sopimista on lisättävä. Tämä on tietenkin paljon laajempi kysymys kuin yksittäisen kalusteasennuksen kesto, mutta kaikki liittyy yhteen ja samaan asiaan: kuinka tehokkaasti kotimaiset työmarkkinat voisivat toimia.

Sillä lopulta yhtälössä on kaksi muuttujaa: työvoiman tarjonta ja työn kysyntä. Ja se, kuinka joustavasti nämä saadaan kohtaamaan, ratkaisee työmarkkinoiden toimivuuden. Ja siinä samalla hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit