12.02.2021

Kuinka pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pidetään hengissä?

Valtiovarainministeriön tuoreen raportin mukaan Suomella on edessään kova rypistys, jos haluamme pitää kiinni pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan toimivasta mallista. Muut Pohjoismaat, jopa ilman öljyä sinnivät Ruotsi ja Tanska, näyttävät pitkän aikavälin ennusteessa pärjäävän paremmin kuin Suomi, joka ei VVM:n mukaan koskaan toipunut kunnolla vuoden 2008 finanssikriisistä ja siitä seuranneesta rakennussektorin syöksystä.

Onko tosiaan näin? Emmekö näe joka puolella ympärillämme merkkejä siitä, miten hyvin meillä menee? Itse asiassa emme, arvioi VVM. Ministeriön mukaan Suomella on jatkuvia ongelmia työnteon määrässä ja tuottavuudessa, erityisesti kun niitä verrataan muiden Pohjoismaiden lukuihin. Ja tulevaisuudessa ongelmat vain pahenevat, ellemme tee jotain.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Jos työn tuottavuutta on parannettava, niin kuinka se tapahtuu? VVM:n mukaan tuottavuuskehityksen perusta on kunnossa, sillä esimerkiksi yritysten tuotekehityspanostukset ovat yleisesti tarkasteltuna riittävällä tasolla. Mutta suunnataanko panostuksia oikeisiin asioihin, on kokonaan eri asia, ja siihen VVM ei ota kantaa.

Ruohonjuuritasolla keinot työn tuottavuuden kasvattamiseen ovat varsin yksinkertaiset, ja mekin olemme Mercuksen sivuilla kirjoittaneet aiheesta jo aiemmin. Tuottavuutta voidaan nostaa yksinkertaisesti siten, että työntekijöille annetaan enemmän vapautta ja mahdollisuuksia kehittää työmenetelmiä mahdollisimman tehokkaiksi. Jos työehtosopimus määrittelee, kuinka kauan kylpyhuoneen kalusteiden asennus kestää, on selvää, ettei kehitystä tapahdu.

Ja tästä päästäänkin takaisin VVM:n raporttiin, jossa todetaan varsin yksikäsitteisesti, että työehtojen paikallista sopimista on lisättävä. Tämä on tietenkin paljon laajempi kysymys kuin yksittäisen kalusteasennuksen kesto, mutta kaikki liittyy yhteen ja samaan asiaan: kuinka tehokkaasti kotimaiset työmarkkinat voisivat toimia.

Sillä lopulta yhtälössä on kaksi muuttujaa: työvoiman tarjonta ja työn kysyntä. Ja se, kuinka joustavasti nämä saadaan kohtaamaan, ratkaisee työmarkkinoiden toimivuuden. Ja siinä samalla hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit