12.02.2021

Kuinka pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pidetään hengissä?

Valtiovarainministeriön tuoreen raportin mukaan Suomella on edessään kova rypistys, jos haluamme pitää kiinni pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan toimivasta mallista. Muut Pohjoismaat, jopa ilman öljyä sinnivät Ruotsi ja Tanska, näyttävät pitkän aikavälin ennusteessa pärjäävän paremmin kuin Suomi, joka ei VVM:n mukaan koskaan toipunut kunnolla vuoden 2008 finanssikriisistä ja siitä seuranneesta rakennussektorin syöksystä.

Onko tosiaan näin? Emmekö näe joka puolella ympärillämme merkkejä siitä, miten hyvin meillä menee? Itse asiassa emme, arvioi VVM. Ministeriön mukaan Suomella on jatkuvia ongelmia työnteon määrässä ja tuottavuudessa, erityisesti kun niitä verrataan muiden Pohjoismaiden lukuihin. Ja tulevaisuudessa ongelmat vain pahenevat, ellemme tee jotain.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Jos työn tuottavuutta on parannettava, niin kuinka se tapahtuu? VVM:n mukaan tuottavuuskehityksen perusta on kunnossa, sillä esimerkiksi yritysten tuotekehityspanostukset ovat yleisesti tarkasteltuna riittävällä tasolla. Mutta suunnataanko panostuksia oikeisiin asioihin, on kokonaan eri asia, ja siihen VVM ei ota kantaa.

Ruohonjuuritasolla keinot työn tuottavuuden kasvattamiseen ovat varsin yksinkertaiset, ja mekin olemme Mercuksen sivuilla kirjoittaneet aiheesta jo aiemmin. Tuottavuutta voidaan nostaa yksinkertaisesti siten, että työntekijöille annetaan enemmän vapautta ja mahdollisuuksia kehittää työmenetelmiä mahdollisimman tehokkaiksi. Jos työehtosopimus määrittelee, kuinka kauan kylpyhuoneen kalusteiden asennus kestää, on selvää, ettei kehitystä tapahdu.

Ja tästä päästäänkin takaisin VVM:n raporttiin, jossa todetaan varsin yksikäsitteisesti, että työehtojen paikallista sopimista on lisättävä. Tämä on tietenkin paljon laajempi kysymys kuin yksittäisen kalusteasennuksen kesto, mutta kaikki liittyy yhteen ja samaan asiaan: kuinka tehokkaasti kotimaiset työmarkkinat voisivat toimia.

Sillä lopulta yhtälössä on kaksi muuttujaa: työvoiman tarjonta ja työn kysyntä. Ja se, kuinka joustavasti nämä saadaan kohtaamaan, ratkaisee työmarkkinoiden toimivuuden. Ja siinä samalla hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit