23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Vanhan Fordin keula

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Palataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 1896, jolloin Henry Ford Motor Company julkaisi konttorin säännöt. Niissä sanotaan muun muassa näin:

  1. Wirkailijan on joka aamu lakaistawa lattiat, pyyhittäwä pölyt huonekaluista ja lampuista.
  2. Joka päiwä täytetään öljylamput, puhdistetaan uunit ja ristikot. Ikkunat pestään kerran wiikossa.
  3. Jokainen wirkailija tuo päiwittäin sisälle sangollisen wettä ja kopallisen hiiliä.

Ja niin edelleen. Viesti on selvä: työntekijät ovat vastuussa yhteisen työpaikkansa ylläpidosta. Maksaa siitä ei sentään tarvitse, vaikka toki päivittäinen hiilikoppa on ollut jonkinlainen kuluerä työntekijälle.

Entä nyt, vuonna 2021? Yritykset miettivät ankarasti, millaisista neliömääristä kannattaa maksaa – etenkin jos työntekijä on valmis tekemään työt omalla työpisteellään, omilla sähköillä ja lämmityskuluilla. Tuoreen kyselyn mukaan etätyöinto on laskenut selvästi viimeisen puolen vuoden aikana. Taustalla voi olla väsymys pandemiaan ja liikkumisen rajoituksiin, sekä kaipuu nähdä työkavereita aivan oikeasti, kasvotusten. Toki etätyömahdollisuutta arvostetaan edelleen, mutta into laskee.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi kyselyn tuloksia näin: ”Muutos on selkeä. Etätyöinto hiipuu, vaikka sitä on edelleen paljon. Olemme menossa myös tältä osin kohti normaalia.” Mutta mikä on se normaali? Vuonna 1896 se oli jotain muuta kuin sata vuotta myöhemmin, ja 2019 normaali tarkoitti jotain muuta kuin 2021. Pentikäinen arvioi näin: ”Myönteiset kokemukset rohkaisevat jatkamaan monipaikkatyötä. Hyvää on myös se, että ongelmia työ- ja vapaa-ajan erottamisessa nähdään vähemmän. Vaikuttaa, että monipaikkatyön tekemistä ja hallintaa on opittu.”

Arvion lopussa on kaikkein tärkein lause: monipaikkatyön hallintaa on opittu. Näin varmasti on, mutta edelleen riittää myös opittavaa. Uusi normaali tarkoittaa sitä, että organisaatiot, niiden käyttämät ohjaustyökalut ja myös esimiesten taidot ovat sillä tasolla, että paikasta puhuminen ja etuliitteillä kikkailu jäävät vähitellen historiaan. Työ on työtä, riippumatta siitä missä se tehdään.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit