23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Vanhan Fordin keula

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Palataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 1896, jolloin Henry Ford Motor Company julkaisi konttorin säännöt. Niissä sanotaan muun muassa näin:

  1. Wirkailijan on joka aamu lakaistawa lattiat, pyyhittäwä pölyt huonekaluista ja lampuista.
  2. Joka päiwä täytetään öljylamput, puhdistetaan uunit ja ristikot. Ikkunat pestään kerran wiikossa.
  3. Jokainen wirkailija tuo päiwittäin sisälle sangollisen wettä ja kopallisen hiiliä.

Ja niin edelleen. Viesti on selvä: työntekijät ovat vastuussa yhteisen työpaikkansa ylläpidosta. Maksaa siitä ei sentään tarvitse, vaikka toki päivittäinen hiilikoppa on ollut jonkinlainen kuluerä työntekijälle.

Entä nyt, vuonna 2021? Yritykset miettivät ankarasti, millaisista neliömääristä kannattaa maksaa – etenkin jos työntekijä on valmis tekemään työt omalla työpisteellään, omilla sähköillä ja lämmityskuluilla. Tuoreen kyselyn mukaan etätyöinto on laskenut selvästi viimeisen puolen vuoden aikana. Taustalla voi olla väsymys pandemiaan ja liikkumisen rajoituksiin, sekä kaipuu nähdä työkavereita aivan oikeasti, kasvotusten. Toki etätyömahdollisuutta arvostetaan edelleen, mutta into laskee.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi kyselyn tuloksia näin: ”Muutos on selkeä. Etätyöinto hiipuu, vaikka sitä on edelleen paljon. Olemme menossa myös tältä osin kohti normaalia.” Mutta mikä on se normaali? Vuonna 1896 se oli jotain muuta kuin sata vuotta myöhemmin, ja 2019 normaali tarkoitti jotain muuta kuin 2021. Pentikäinen arvioi näin: ”Myönteiset kokemukset rohkaisevat jatkamaan monipaikkatyötä. Hyvää on myös se, että ongelmia työ- ja vapaa-ajan erottamisessa nähdään vähemmän. Vaikuttaa, että monipaikkatyön tekemistä ja hallintaa on opittu.”

Arvion lopussa on kaikkein tärkein lause: monipaikkatyön hallintaa on opittu. Näin varmasti on, mutta edelleen riittää myös opittavaa. Uusi normaali tarkoittaa sitä, että organisaatiot, niiden käyttämät ohjaustyökalut ja myös esimiesten taidot ovat sillä tasolla, että paikasta puhuminen ja etuliitteillä kikkailu jäävät vähitellen historiaan. Työ on työtä, riippumatta siitä missä se tehdään.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Työpari suunnittelee rakennushanketta piirustusten ja laskimen kanssa

28.06.2021

Miksi rakennushankkeiden budjetit ylittyvät?

Lienee mahdotonta löytää tästä maasta julkista rakennushanketta, jonka budjetti ei olisi ylittynyt – ja vieläpä roimasti. Yksityisrahoitteisissa hankkeissa tilanne saattaa olla hiukan parempi, mutta ei niissäkään kehumista ole. Hulluinta tilanteessa on se, että ilmiö on kansainvälinen. Ilmiötä pidetään jopa rakennusalalle tyypillisenä – mutta miten tämä on mahdollista? Kuka haluaa ostaa tuotteen, jonka lopullinen hinta ei ole selvillä ostopäätöstä tehdessä, mutta oletettavasti se muodostuu kalliimmaksi kuin on luvattu?

Katso kaikki artikkelit