03.09.2020

Voiko töissä olla onnellinen – edelleen?

Kun kirjoittaa hakukoneeseen sanat työ ja onnellisuus, alkaa osumia sadella. Kauppalehti Optio listaa viisi askelta onnellisempaa työelämään, Tehy-lehti esittää tiivistäen kolme keinoa lisätä onnellisuutta töissä, jokin seuraava julkaisu lisää vettä myllyyn. Töissä saa ja pitää olla onnellinen, koska onnellisuus ei ole vain kaunis sana, se on menestymisen edellytys ja samalla myös sen mitta. Tämä on tärkeä painaa mieleen: edellytys, mutta myös mitta.

Merkillepantavaa näissä hakukoneosumissa on, että tuoreimmat ovat viime tammikuulta. Onko niin, että oikeus onnelliseen työelämään on päässyt meiltä hetkeksi, pandemian toista aaltoa odotellessa, unohtumaan? Viekö pelko meiltä oikeuden onneen?

Jos kysyy satunnaiselta toimihenkilöltä, mitä hän toivoo elämältä, listalle nousevat jossain järjestyksessä todennäköisesti nämä: terveyttä, ystäviä, hyvän työpaikan ja taloudellista turvaa. Ja hetken miettimisen jälkeen: onnellisuutta. Ja näin kuuluukin olla, sillä kuka toivoisi olevansa onneton? Mutta tärkeä jatkokysymys onkin se, kuinka onnellisuus saavutetaan.

Kuten heti alussa kävi selväksi, kysymys onnellisuudesta ei ole runoilijoiden ja filosofien haihattelua, vaan keskeinen talouden funktio. Onnellinen ihminen on tehokas ja luova, koska hän tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä, ja hän tuntee työpanostaan arvostettavan. Ja samoin kuin onnellisuuteen, myös työtehoon pätee sama asia: kukaan ei halua olla huono ja tehoton työssään. Jokainen haluaa tehdä parhaansa.

Joten nyt onkin enää jäljellä enää yksi, ratkaiseva kysymys: kuinka varmistetaan, että jokainen – sinä, minä ja hän – saa mahdollisuuden olla työssään mahdollisimman hyvä? Vastaus on niin yksinkertainen, että se on syytä kirjoittaa tähän kahdesti.

Poista kaikki esteet, jotka haittaavat työn suorittamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Siis: Poista kaikki esteet, jotka haittaavat työn suorittamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Helppoa, vai mitä? Seuraavaksi tarvitaan työkalu, jonka avulla esteet poistetaan. Esimerkiksi tehokas projektinhallinta ja ajankäytön suunnittelu voivat olla ensimmäisiä askelia uuteen, onnellisempaan työelämään.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit