03.12.2021

Työvoimapula pahenee

Työkaluja ilman tekijöitä

Kirjoitimme aiheesta jo aiemmin syksyllä - talotekniikka-alan työvoimapula pahenee kiihtyvällä tahdilla. Koko toimialaa uhkaa taantuma, ellei ongelmia saada ratkaistua.

”Koskaan aiemmin alalla ei ole ollut näin suurta pulaa osaavista asentajista”, kirjoitti Talotekniikka-lehti. Erityisesti ongelmat kohdistuvat LVI-alaan, vaikka sähköpuolella tilanne on lähes yhtä huono.

Erityisen kiusalliseksi asian tekee se, että tilanne on ollut huono jo yli kymmenen vuotta. Osaajapulaa on yritetty paikata milloin virolaisilla, milloin mistä tahansa kotoisin olevilla ammattilaisilla, mutta varsinaista ratkaisua ongelmaan ei ole löydetty. Ulkomaisen työvoima käyttöä rajoittavat jäykät oleskelu- ja työlupasäädökset sekä osaltaan suomalainen työehtosopimusten viidakko, jonka syheröt eivät millään lailla helpota ulkomaalaisten työllistymistä Suomeen.

Ja lopulta pandemian tuomat liikkumisrajoituksen olivat viimeinen naula arkkuun. Tilanne on absurdi, sillä sekä uudis- että korjausrakentamisen puolella tarvittaisiin juuri nyt valtavasti lisää tekijöitä.

Kokonaan oma lukunsa on huolto- ja ylläpitotoiminnan kasvu kaikissa kiinteistöryhmissä ja erityisesti uudiskohteissa, joissa älykkäät talotekniset järjestelmät keskustelevat toistensa kanssa. Sillä vaikka kattavat, virheistä raportoivat automaatiojärjestelmät vähentävät ennakoivan huoltotoiminnan määrää, ne kasvattavat osaajien tarvetta järjestelmäylläpidon puolella.

Joten mistä löytyvät ratkaisut? Yhtä vastausta on mahdoton löytää. Olemme jo aiemmin kirjoittaneet, että parempi etätöiden hallinta ja hyödyntäminen poistaisi osan ongelmista. Ja vaikkapa juuri automaatiojärjestelmien seuranta ja ylläpito on mahdollista hoitaakin näin. Mutta valtava määrä työtä on tehtävä kentällä ja paikan päällä.

Nopein tapa korjata tilannetta on varmistaa, että projektinohjausjärjestelmä maksimoi käytettävän työvoiman käyttöasteen ja poistaa hukan resurssivarauksista.Toisen vaiheen korjauksia ovat toimenpiteet, joilla järjettömät esteet ulkomaisen työvoiman käytöstä poistetaan. Kolmanneksi koko toimialalle tarvitaan uusia osaajia tehokkaamman koulutuksen kautta, mutta tämä on hitain reitti.

Juuri nyt nopeus on valttia.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit