03.12.2021

Työvoimapula pahenee

Työkaluja ilman tekijöitä

Kirjoitimme aiheesta jo aiemmin syksyllä - talotekniikka-alan työvoimapula pahenee kiihtyvällä tahdilla. Koko toimialaa uhkaa taantuma, ellei ongelmia saada ratkaistua.

”Koskaan aiemmin alalla ei ole ollut näin suurta pulaa osaavista asentajista”, kirjoitti Talotekniikka-lehti. Erityisesti ongelmat kohdistuvat LVI-alaan, vaikka sähköpuolella tilanne on lähes yhtä huono.

Erityisen kiusalliseksi asian tekee se, että tilanne on ollut huono jo yli kymmenen vuotta. Osaajapulaa on yritetty paikata milloin virolaisilla, milloin mistä tahansa kotoisin olevilla ammattilaisilla, mutta varsinaista ratkaisua ongelmaan ei ole löydetty. Ulkomaisen työvoima käyttöä rajoittavat jäykät oleskelu- ja työlupasäädökset sekä osaltaan suomalainen työehtosopimusten viidakko, jonka syheröt eivät millään lailla helpota ulkomaalaisten työllistymistä Suomeen.

Ja lopulta pandemian tuomat liikkumisrajoituksen olivat viimeinen naula arkkuun. Tilanne on absurdi, sillä sekä uudis- että korjausrakentamisen puolella tarvittaisiin juuri nyt valtavasti lisää tekijöitä.

Kokonaan oma lukunsa on huolto- ja ylläpitotoiminnan kasvu kaikissa kiinteistöryhmissä ja erityisesti uudiskohteissa, joissa älykkäät talotekniset järjestelmät keskustelevat toistensa kanssa. Sillä vaikka kattavat, virheistä raportoivat automaatiojärjestelmät vähentävät ennakoivan huoltotoiminnan määrää, ne kasvattavat osaajien tarvetta järjestelmäylläpidon puolella.

Joten mistä löytyvät ratkaisut? Yhtä vastausta on mahdoton löytää. Olemme jo aiemmin kirjoittaneet, että parempi etätöiden hallinta ja hyödyntäminen poistaisi osan ongelmista. Ja vaikkapa juuri automaatiojärjestelmien seuranta ja ylläpito on mahdollista hoitaakin näin. Mutta valtava määrä työtä on tehtävä kentällä ja paikan päällä.

Nopein tapa korjata tilannetta on varmistaa, että projektinohjausjärjestelmä maksimoi käytettävän työvoiman käyttöasteen ja poistaa hukan resurssivarauksista.Toisen vaiheen korjauksia ovat toimenpiteet, joilla järjettömät esteet ulkomaisen työvoiman käytöstä poistetaan. Kolmanneksi koko toimialalle tarvitaan uusia osaajia tehokkaamman koulutuksen kautta, mutta tämä on hitain reitti.

Juuri nyt nopeus on valttia.

Ajankohtaista

Projektinohjausohjelmiston timantit

17.12.2021

Lappeenrannan timanttia hiotaan edelleen

Kaakkois-Suomesta, Saimaan rannoilta, tulee suomalaisen ohjelmistokentän kummajainen: Oy Mercus Software Ltd, jonka Broker-ohjelmistotuotteet ovat 20 vuoden aikana hiipineet kuin salaa markkinajohtajan asemaan Suomen suurimmissa urakointiyrityksissä. Mistä oikein on kysymys?

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Katso kaikki artikkelit