14.05.2020

Tuntematon tulevaisuus tarvitsee uudenlaisia johtajia

Koronakevät 2020 on marssittanut TV-kameroiden eteen uudenlaisia johtajia eri puolilla maailmaa. Henkilöt ovat samoja, mutta heidän suhteensa johtamiseen on muuttunut radikaalisti muutamassa viikossa. Populistiset johtajat ovat kärsineet takaiskuja ja arvovaltatappioita, kun ihmiset kaipaavatkin yhtäkkiä täsmällistä tietoa, eivät arvauksia. Tiedolla johtaminen on noussut arvoon arvaamattomaan, samoin tarkka ja ajantasainen, avoin viestintä. Mutta kuinka tiedolla voi johtaa, kun tietoa on saatavilla valtavasti, sen luotettavuus on kyseenalaista ja se muuttuu jatkuvasti?

Yritysten johtaminen ei poikkea valtioiden johtamisesta muuten kuin johtajien valintaprosessin osalta. Klassikkoteos, 2500 vuotta sitten kirjoitettu Sodankäynnin taito, lienee tästä tunnetuin esimerkki, mutta johtamisen oppikirjoja on kirjoitettu sen jälkeenkin, ja niistä useimpia voi soveltaa sekä yrityksiin että yhteiskuntiin.

”Ja kuten vedellä ei ole pysyvää muotoa, ei sodassakaan ole pysyviä olosuhteita.” (Sun Tzu)

Kuinka koronasta saatavien päivittäin muuttuvien tietojen varassa voi tehdä päätöksiä? Eräs yleispätevä neuvo johtajalle kuuluu: kerää ympärillesi asiantuntijoita. Kuuntele heitä. Kysy sitten puolisosi mielipidettä. Tee sen jälkeen päätös. Tärkeintä on, että päätös tehdään silläkin riskillä, että siinä on epätarkkuuksia. Ilman päätöksiä asiat eivät etene.

Mutta mitä sitten voi tehdä, jos asiantuntijat ovat yhtä epätietoisia kuin kaikki muutkin, ja lisäksi keskenään erimielisiä? Datan määrä kasvaa maailmassa kovempaa vauhtia kuin mikään muu, ja tulevaisuuden johtaja on entistä useammin tilanteessa, jossa valtavan datamäärän seasta täytyy seuloa ne kultajyvät, jotka ohjaavat oikeaan päätöksentekoon. Mikä siis avuksi?

Tulevaisuuden tärkein johtamisen työkalu tulee olemaan edistyksellinen Business Intelligence järjestelmä, joka pystyy keräämään, luokittelemaan ja analysoimaan kaikkea saatavilla olevaa tietoa yrityksen asiakaskunnasta, ostokäyttäytymisestä, oman organisaation toiminnasta – mukaan lukien tuotekehitys, tuotanto, varastonhallinta ja myynnin prosessit, sekä tuottamaan näistä selkokielistä analytiikkaa ja raportoimaan kaikista päätöksentekoon liittyvistä indikaatioista aina kun niitä havaitaan. Tällä pääsee alkuun. Ja lisäksi työkalua käyttämään tarvitaan viisas johtaja

”Valmistelujen vuoksi voittoisa kenraali saa kansansa taistelemaan kuin padottu vesi, joka nopeasti vapautettuna syöksyy pohjattomaan syvyyteen.” (Sun Tzu)

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit