22.06.2020

Tee stressitesti yrityksesi huoltovarmuudelle. Nyt.

Ennen kevättä 2020 kovin moni suomalainen ei pohtinut sellaista asiaa kuin huoltovarmuus. Kovin moni ei välttämättä edes tiennyt, että meillä toimii laitos nimeltä Huoltovarmuuskeskus, tuttavallisesti HVK. Naapurimaa Ruotsissa sellaista ei enää ole lainkaan, eikä myöskään huoltovarmuusvarastoja. Mutta meidän on turha paukutella henkseleitämme – yhtä lailla housut kintuissa koronakriisi yllätti niin meidät kuin muutkin.

Mutta tästä otetaan opiksi. Nyt kaikki ymmärtävät huoltovarmuuden merkityksen sekä sanana että konkreettisella tasolla. On varauduttava siihen, että jonain päivänä kaikki ei toimikaan niin kuin pitäisi, ja sitä varten kaapissa on oltava tavaraa.

Onneksi yksi on toiminut lähes ongelmitta: internet. Kansainvälinen tietoliikennejärjestelmä servereineen ja tietoliikenneverkkoineen on pitänyt maailman pystyssä. On vaikea, ellei mahdoton kuvitella, miten koronakriisi olisi vaikuttanut jokapäiväiseen elämäämme, jos netti olisi kaatunut. Me pärjäämme ilman lentomatkoja ja laivaliikennettä ainakin jollain tavalla, mutta ilman toimivia verkkoyhteyksiä maailma pysähtyy. Tulee konkreettinen stoppi. Das grosse Kaputt.

Entä mitä tarkoittaa yrityksen huoltovarmuus? Kun tästä eteenpäin yrityksissäkin huoltovarmuuteen kiinnitetään uudenlaista huomiota, on välttämätöntä laskea sen piiriin ehdottomasti ja jopa ensimmäiseksi tietoliikenne, tietojärjestelmät ja ohjelmistot. Ja tämä tarkoittaa huoltovarmuudesta huolehtimista jo siinä vaiheessa, kun järjestelmien käyttöönottoa suunnitellaan. Stressitesti: voidaanko yrityksen koko toiminta siirtää tarpeen tullen verkkoon? Vai pyörittääkö henkilökunta peukaloitaan, kun tieto ei kulje, ja palavereita on hankala järjestää?

Organisaation läpinäkyvyyttä tukevat ratkaisut, jotka toimivat 100% teholla myös poikkeusoloissa, esimerkiksi etätyöhön siirryttäessä, ovat korona-aikaan olleet eräs huoltovarmuuden elementti. Nyt voi sanoa, että yritykset, joilla nämä asiat ovat olleet kunnossa jo ennen kriisiä, selviävät tästä tulos vain vähin naarmuin.

Ketkään muut eivät siirtyneet etätöihin niin hanakasti kuin suomalaiset. Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen, mutta tuskin etätöiden tekeminen jatkossa vähenee. Onko sinun yrityksesi ja käyttämäsi työkalut valmiita tähän?

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit