27.05.2021

Rakennuslupien volyymi ja verkkokauppa nousussa

Tällä viikolla on julkaista kaksi positiivista uutista, jotka eivät suoraan liity toisiinsa, mutta kertovat rakennus- ja urakointialan kehittyvän parempaan suuntaan.

Ensinnäkin Tilastokeskus tiedotti, että myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä on kasvanut vuoden takaisesta. Muutoksen suuruus on 6,3%, eli sinällään jo merkittävä, ja kun asuinrakentamisen kuutioissa kasvu on peräti 24,7%, voidaan nähdä jo selvä muutos trendeissä. Kun kuutiomäärät kasvavat, myös talotekniikan tarve kasvaa, ja se tietää kasvua koko alalle.

Toinen positiivinen tieto oli Onnisen LVIS-asiakkaiden rajusti kasvanut into siirtyä käyttämään Onnisen verkkokauppaa ja erityisesti Onnisen kehittämää mobiilisovellusta ostosten tekoon. Asiointi verkkokaupassa on kasvanut vuodessa 50% ja mobiilisovelluksen käyttö peräti 90%, eli se on lähes tuplaantunut. Käytännössä verkkokaupan paras hyöty saadaan siitä, että urakoitsija voi hankkia ostoksensa illalla tai viikonloppuna, ja tarvikkeet toimitetaan suoraan työmaalle tai noutopisteeseen. Mobiilisovelluksella puolestaan voi nopeuttaa keräilyä myymälässä – asiakas skannaa tuotteet kännykällään ja kuittaa ostoksensa kassalla.

Samoja Onnisen tuote- ja hintatietoja hyödyntää myös Broker Estimate -laskentaohjelma. Ja Broker Site Managerin käytössä näkyy mobiilisovellusten kasvava trendi. BSM Mobiilia käyttävät yhtä lailla projektipäälliköt kuin kenttähenkilötkin. Sen kautta voidaan ohjata projektin resursseja, avata uusia aliprojekteja, hoitaa tuntikirjauksia, seurata työsuoritteiden toteutumia ja muodostaa laskutustietoja. Eikä tässä vielä kaikki.

Tänä päivän saumaton mobiilisovellusten käyttö projektin kaikissa työvaiheissa alkaa olla itsestäänselvyys ja paras tapa toimia. Kun aikaa ei mene turhaan työaseman ääressä naputteluun, tekeminen tehostuu ja ammattilaisen työaika säästyy omaan tekemiseen. Näin voidaan varmistaa toimialan kasvun edellytykset myös tulevaisuudessa.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit