07.07.2020

Projektinhallinnan ikävät puolet ja kuinka ne hoidetaan fiksusti

Työntekijöiden palkkaaminen on mukavampaa kuin heidän lomauttamisensa. Molemmat tehtävät, mukavat ja ikävät, kuuluvat tarpeen tullen esimiesten vastuulle, ja ne on hoidettava mahdollisimman fiksusti. Päättyneenä keväänä työttömyysturvalain muutos, jolla lomauttamista väliaikaisesti helpotettiin, pelasti todennäköisesti valtavan määrän työpaikkoja, kun yritysten ei tarvinnut turvautua irtisanomisiin.

Silloin kun väkeä lisätään tai vähennetään, heijastukset ulottuvat yrityksessä laajalle. Ilmeisimmät muutokset koskevat palkkahallintoa ja HR-toimintoja, mutta operatiivisen toiminnan kannalta suuremmat vaikutukset osuvat projektinhallintaan, ja jopa myyntiin ja tarjouslaskentaan. Kuinka yrityksessä varmistetaan, että näitä toimintoja ohjaavat järjestelmät ovat jatkuvasti ajan tasalla, eikä esimerkiksi projektien läpivientiin tule dramaattisia yllätyksiä resurssimuutosten vuoksi?

Fiksuun projektinohjausjärjestelmään on helppo kirjata tieto henkilöiden poissaoloista, johtuivatpa ne sairaudesta, lomasta tai lomautuksesta. Muutokset näkyvät välittömästi esimerkiksi projektin aikatauluissa ja resurssivarauksissa, ja projektinomistaja voi suunnitella projektin aikataulutuksen uudestaan vastaamaan aina kulloistakin resurssitilannetta. Mukavaa tämä ei ole, kuten alussa todettiin, mutta läpinäkyvän projektinhallinnan ansiosta ikäviltä yllätyksiltä vältytään, ja asiakaskin voidaan pitää ajan tasalla muutoksista ja projektin etenemisestä.

Ja se positiivinen vaihtoehto: jos onkin voitu palkata uutta väkeä, niin välittömästi, kun uusi resurssi osaamisineen on käytettävissä, projektin omistaja näkee hänet rerurssipoolissaan. Hän voi lisätä projektilleen uutta työvoimaa aina sen mukaan, millaista osaamista projektissa tarvitaan, ja tämä lyhentää projektin läpimenoaikaa ja parantaa henkilöstön käyttöastetta. Olisiko mukava soittaa asiakkaalle ja sanoa, että hei – taidammekin saada projektin valmiiksi etuajassa!

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit