24.02.2021

Pandemia nostaa talotekniikan merkityksen uudelle tasolle

Kohta jo vuoden kestänyt koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on muuttanut monia asioita varsin kattavasti koko yhteiskunnassa. Eivätkä muutokset lopu siihen, että rokotuksin saavutettava laumasuoja jossain vaiheessa palauttaa rattaat pyörimään entiseen malliin. On hyvin todennäköistä, että covid-19 jää kiertämään maapalloa erilaisina muunnoksina, ja yhtä todennäköistä on, että seuraavan pandemian aihio muhii jo jossain päin maailmaa.

Uudessa maailmassa jKr (jälkeen koronan) on otettava täysin erilainen asenne meidän jokapäiväiseen ympäristöömme – sen suunnitteluun ja ylläpitoon tulevien poikkeustilanteiden varalta. Ja eräs polttopisteessä oleva tekijä on talotekniikka. Yhä useamman ihmisen tärkeintä elintilaa on rakennettu ympäristö – kodit, kaupat, toimistot, koulut ja liikekeskukset. Vaikka korona on kannustanut ihmisiä ulkoilemaan entistä enemmän, on selvää, että jo pelkät sääolot pitävät meistä monet sisätiloissa suuren osan ajasta.

Mutta kuinka sisätilat pidetään turvallisina? Emme voi kulkea maskit päässä loputtomiin.

Viime vuonna käynnistettiin useita tutkimushankkeita, kirjoittaa Talotekniikka-lehti. Niissä selvitetään talotekniikan mahdollisuuksia osallistua tartuntatautien hillitsemiseen. Nämä koskevat yhtä lailla ilmanvaihtoa kuin erilaisia julkisten tilojen pintaratkaisuja. Molemmissa tärkeään rooliin nousevat sekä suunnittelu että kiinteistöjen ylläpito.

Hyvin toimiva kiinteistön ilmanvaihto vähentää merkittävästi pienhiukkasten määrää sisäilmassa. Kiinteistön ylläpitäjän tehtävä on varmistaa, että ilmanvaihto toimii suunnitellulla tavalla. Ja samaan tapaan hyvin suunnitellut pintaratkaisut on helppo pitää puhtaana, mikä myös vaikuttaa sisäilman laatuun.

Kaiken kaikkiaan tilanne tarjoaa koko talotekniikka-alalle mahdollisuuden vahvaan profiilin nostoon. Tartuntatautien torjunnan etulinjassa ovat tietenkin lääketeollisuus ja terveydenhoitoala, mutta ei ole liioiteltua väittää, että heti seuraavassa torjunta-aallossa seisoo talotekniikka. Viimeistään nyt on aika huomata, että sisäilman laatu vaikuttaa suoraan ihmisten terveyteen, kirjaimellisesti.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit