24.02.2021

Pandemia nostaa talotekniikan merkityksen uudelle tasolle

Kohta jo vuoden kestänyt koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on muuttanut monia asioita varsin kattavasti koko yhteiskunnassa. Eivätkä muutokset lopu siihen, että rokotuksin saavutettava laumasuoja jossain vaiheessa palauttaa rattaat pyörimään entiseen malliin. On hyvin todennäköistä, että covid-19 jää kiertämään maapalloa erilaisina muunnoksina, ja yhtä todennäköistä on, että seuraavan pandemian aihio muhii jo jossain päin maailmaa.

Uudessa maailmassa jKr (jälkeen koronan) on otettava täysin erilainen asenne meidän jokapäiväiseen ympäristöömme – sen suunnitteluun ja ylläpitoon tulevien poikkeustilanteiden varalta. Ja eräs polttopisteessä oleva tekijä on talotekniikka. Yhä useamman ihmisen tärkeintä elintilaa on rakennettu ympäristö – kodit, kaupat, toimistot, koulut ja liikekeskukset. Vaikka korona on kannustanut ihmisiä ulkoilemaan entistä enemmän, on selvää, että jo pelkät sääolot pitävät meistä monet sisätiloissa suuren osan ajasta.

Mutta kuinka sisätilat pidetään turvallisina? Emme voi kulkea maskit päässä loputtomiin.

Viime vuonna käynnistettiin useita tutkimushankkeita, kirjoittaa Talotekniikka-lehti. Niissä selvitetään talotekniikan mahdollisuuksia osallistua tartuntatautien hillitsemiseen. Nämä koskevat yhtä lailla ilmanvaihtoa kuin erilaisia julkisten tilojen pintaratkaisuja. Molemmissa tärkeään rooliin nousevat sekä suunnittelu että kiinteistöjen ylläpito.

Hyvin toimiva kiinteistön ilmanvaihto vähentää merkittävästi pienhiukkasten määrää sisäilmassa. Kiinteistön ylläpitäjän tehtävä on varmistaa, että ilmanvaihto toimii suunnitellulla tavalla. Ja samaan tapaan hyvin suunnitellut pintaratkaisut on helppo pitää puhtaana, mikä myös vaikuttaa sisäilman laatuun.

Kaiken kaikkiaan tilanne tarjoaa koko talotekniikka-alalle mahdollisuuden vahvaan profiilin nostoon. Tartuntatautien torjunnan etulinjassa ovat tietenkin lääketeollisuus ja terveydenhoitoala, mutta ei ole liioiteltua väittää, että heti seuraavassa torjunta-aallossa seisoo talotekniikka. Viimeistään nyt on aika huomata, että sisäilman laatu vaikuttaa suoraan ihmisten terveyteen, kirjaimellisesti.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit