02.12.2020

Paikkariippumatonta projektinhallintaa, kiitos

Teimme viime keväänä lukuisia etätyöaiheisia artikkeleita ja videoita Mercuksen viestintäkanaviin. Pidimme etätyöstä kertomista tärkeänä kahdesta syystä.

Ensinnäkin Mercuksen koko organisaatio on toiminut paikkariippumattomasti lähes yrityksen koko historian ajan. Meillä on ollut toimintaa eri toimipisteissä Suomessa ja Virossa ja silloin tällöin myös muissa maissa. Joten olemme opetelleet ja myös oppineet, kuinka organisaatio toimii tehokkaasti verkossa, ja viime keväänä näimme arvokkaana sen, että jaamme oppimaamme muille.

Toiseksi Mercuksen projektinhallinnan työkalut, joita myös itse käytämme omassa työnohjauksessamme, on kehitetty erityisesti liikkuvaa, paikkariippumatonta työtä ja hajautettuja organisaatioita varten. Joten halusimme jakaa myös tätä tietoa kaikille sitä kaipaaville.

Sillä viimeistään nyt on käynyt selväksi, että työnteon riippuvuus fyysisistä paikoista on ohi. Se on taaksejäänyttä elämää myös monilla sellaisilla toimialoilla, jotka vannoivat viime kevääseen asti seisovansa fyysisten kohtaamisten puolustajien etulinjassa loppuun saakka. No se loppu on nyt. Kaikki mikä voidaan tehdä verkossa, tehdään verkossa.

Ja onhan totta, että verkkotyöskentelyn hyväksyminen osaksi yritysten arkipäivää on tehostanut monen liiketoimintaa valtavasti. Oliko koskaan järkeä käyttää kokonaista pitkäksi venyvää työpäivää yhtä tunnin palaveria varten – matkustamalla sitä varten Suomen päästä päähän lentokoneella? Ehkä voimme nyt jo tunnustaa: ei ollut. Muistellaanpa: Herätys klo 4.30. Lentokentälle 5.15. Odottelua 5.45 - 6.45. Myöhästynyt lento Helsinkiin 7.15 - 8.15. Taksilla asiakkaalle, jossa palaveri klo 9-10. Päivän toinen palaveri peruttu, joten väsynyttä nuokkumista läppärin kanssa kahviloissa, ja klo 14.30 taksilla kentälle. Odottelua 15.15 -16.00, myöhästynyt lento kotiin 16.15 – 17.15, kotona klo 18.00. Läppäri auki ja päivän rästiin jääneet työt esiin. Ja niin edelleen.

Melko huoletta voi sanoa edellä kuvatulle työpäivälle: ei koskaan enää. Kun asiat on kerran oppinut tekemään paremmin, niin miksi palata vanhaan?

Joten: katsotaan eteenpäin. Varmistetaan, että osaamme käyttää työaikamme tehokkaasti, niin palautumisellekin jää tarpeeksi aikaa – sekä iltaisin että viikonloppuisin. Ja varmistetaan myös, että työkalumme ovat kunnossa etätyön tarpeisiin. Niin kunnossa, että vähitellen koko etätyö-sana häipyy historian hämärään. On työtä, ja on tekijöitä – ja on työkalut, joilla tehtävät hoidetaan valmiiksi ajallaan missä tahansa.

Katso myös etätyöaiheinen videomme Etätyön opit.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit