28.01.2021

Osaavan työvoiman saatavuus huolettaa yrityksiä

Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisema tuore suhdannebarometri on edelleen alakuloista luettavaa, kuten se on ollut jo kohta vuoden verran. Koronakriisin vaikutukset pitävät odotukset matalina, mutta muutamia positiivisia yllätyksiä katsaus sentään sisältää. Yksi vahvimmista toipumisen signaaleista on se, että yrityksissä pidetään osaavan työvoiman saatavuutta toiseksi pahimpana ongelmana – heti heikon kysynnän jälkeen!

Suhdannebarometrin osana EK mittaa myös yritysten luottamusta toimialoittain. Teollisuusyritysten luottamus on noussut kuukaudessa viisi pistettä, ja yllättäen myös palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa näkyy sama suuntaus. Sen sijaan rakennusala kärsii edelleen luottamuksen laskusta, mikä voi osittain selittyä toimialan normaalilla kausivaihtelulla. Kokemuksesta tiedetään, että siinä vaiheessa kun rakentaminen elpyy, vauhti on tyypillisesti kova.

Nyt pitäisikin kaikkien yritysten toimialasta riippumatta pitää pää kylmänä. Kun osaajista on pulaa, on joka yrityksessä tarkemmin kuin koskaan tunnistettava oma ydinosaamisensa alue ja riittävä kompetenssi juuri siinä. Ja jos kompetenssia on liian vähän, sitä on kasvatettava – joko rekrytoimalla tai kouluttamalla. Tämä kuulostaa rajulta neuvolta yritykselle, joka kamppailee heikon kysynnän ja mahdollisesti negatiivisen kassavirran kanssa, mutta jos osaamisesta ei huolehdi nyt, niin myöhemmin siitä ei ole enää apua. Peli on silloin jo menetetty.

Kuinka osaamisen riittävästä laadusta ja määrästä voi varmistua? Yksi kysymys: onko sinun yrityksessäsi käytössä henkilöstön osaamispankki? Jos ei ole, niin nyt on korkea aika luoda se.

Henkilöstön osaamispankista löytyvät tiedot henkilön koulutuksesta, kokemuksesta, pätevyysluokituksista ja niin edelleen. Ja jos osaamispankki on osa älykästä projektinohjausjärjestelmää, niin yrityksen johto voi jatkuvasti päivittää näkymänsä ja ennusteensa siitä, onko osaamisen taso riittävä ja onko sitä tarpeeksi. Samalla osaamispankki voi olla resurssi- ja rekrytointipankki, jos sinne on talletettu alihankkijoiden ja työnhakijoiden osaamisprofiilit.

Tietenkään pelkkä työkalu tai tietovarasto ei ratkaise kaikkea. Ennen muuta yrityksen johdolla on juuri näinä aikoina oltava enemmän kuin koskaan sopivasti viisautta ja rohkeutta tehdä niitä investointeja, jotka kantavat tulevaisuuteen. Ja tulevaisuus, kuten hyvin tiedämme, on aina lähempänä kuin luulisi.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit