28.01.2021

Osaavan työvoiman saatavuus huolettaa yrityksiä

Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisema tuore suhdannebarometri on edelleen alakuloista luettavaa, kuten se on ollut jo kohta vuoden verran. Koronakriisin vaikutukset pitävät odotukset matalina, mutta muutamia positiivisia yllätyksiä katsaus sentään sisältää. Yksi vahvimmista toipumisen signaaleista on se, että yrityksissä pidetään osaavan työvoiman saatavuutta toiseksi pahimpana ongelmana – heti heikon kysynnän jälkeen!

Suhdannebarometrin osana EK mittaa myös yritysten luottamusta toimialoittain. Teollisuusyritysten luottamus on noussut kuukaudessa viisi pistettä, ja yllättäen myös palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa näkyy sama suuntaus. Sen sijaan rakennusala kärsii edelleen luottamuksen laskusta, mikä voi osittain selittyä toimialan normaalilla kausivaihtelulla. Kokemuksesta tiedetään, että siinä vaiheessa kun rakentaminen elpyy, vauhti on tyypillisesti kova.

Nyt pitäisikin kaikkien yritysten toimialasta riippumatta pitää pää kylmänä. Kun osaajista on pulaa, on joka yrityksessä tarkemmin kuin koskaan tunnistettava oma ydinosaamisensa alue ja riittävä kompetenssi juuri siinä. Ja jos kompetenssia on liian vähän, sitä on kasvatettava – joko rekrytoimalla tai kouluttamalla. Tämä kuulostaa rajulta neuvolta yritykselle, joka kamppailee heikon kysynnän ja mahdollisesti negatiivisen kassavirran kanssa, mutta jos osaamisesta ei huolehdi nyt, niin myöhemmin siitä ei ole enää apua. Peli on silloin jo menetetty.

Kuinka osaamisen riittävästä laadusta ja määrästä voi varmistua? Yksi kysymys: onko sinun yrityksessäsi käytössä henkilöstön osaamispankki? Jos ei ole, niin nyt on korkea aika luoda se.

Henkilöstön osaamispankista löytyvät tiedot henkilön koulutuksesta, kokemuksesta, pätevyysluokituksista ja niin edelleen. Ja jos osaamispankki on osa älykästä projektinohjausjärjestelmää, niin yrityksen johto voi jatkuvasti päivittää näkymänsä ja ennusteensa siitä, onko osaamisen taso riittävä ja onko sitä tarpeeksi. Samalla osaamispankki voi olla resurssi- ja rekrytointipankki, jos sinne on talletettu alihankkijoiden ja työnhakijoiden osaamisprofiilit.

Tietenkään pelkkä työkalu tai tietovarasto ei ratkaise kaikkea. Ennen muuta yrityksen johdolla on juuri näinä aikoina oltava enemmän kuin koskaan sopivasti viisautta ja rohkeutta tehdä niitä investointeja, jotka kantavat tulevaisuuteen. Ja tulevaisuus, kuten hyvin tiedämme, on aina lähempänä kuin luulisi.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit