28.01.2021

Osaavan työvoiman saatavuus huolettaa yrityksiä

Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisema tuore suhdannebarometri on edelleen alakuloista luettavaa, kuten se on ollut jo kohta vuoden verran. Koronakriisin vaikutukset pitävät odotukset matalina, mutta muutamia positiivisia yllätyksiä katsaus sentään sisältää. Yksi vahvimmista toipumisen signaaleista on se, että yrityksissä pidetään osaavan työvoiman saatavuutta toiseksi pahimpana ongelmana – heti heikon kysynnän jälkeen!

Suhdannebarometrin osana EK mittaa myös yritysten luottamusta toimialoittain. Teollisuusyritysten luottamus on noussut kuukaudessa viisi pistettä, ja yllättäen myös palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa näkyy sama suuntaus. Sen sijaan rakennusala kärsii edelleen luottamuksen laskusta, mikä voi osittain selittyä toimialan normaalilla kausivaihtelulla. Kokemuksesta tiedetään, että siinä vaiheessa kun rakentaminen elpyy, vauhti on tyypillisesti kova.

Nyt pitäisikin kaikkien yritysten toimialasta riippumatta pitää pää kylmänä. Kun osaajista on pulaa, on joka yrityksessä tarkemmin kuin koskaan tunnistettava oma ydinosaamisensa alue ja riittävä kompetenssi juuri siinä. Ja jos kompetenssia on liian vähän, sitä on kasvatettava – joko rekrytoimalla tai kouluttamalla. Tämä kuulostaa rajulta neuvolta yritykselle, joka kamppailee heikon kysynnän ja mahdollisesti negatiivisen kassavirran kanssa, mutta jos osaamisesta ei huolehdi nyt, niin myöhemmin siitä ei ole enää apua. Peli on silloin jo menetetty.

Kuinka osaamisen riittävästä laadusta ja määrästä voi varmistua? Yksi kysymys: onko sinun yrityksessäsi käytössä henkilöstön osaamispankki? Jos ei ole, niin nyt on korkea aika luoda se.

Henkilöstön osaamispankista löytyvät tiedot henkilön koulutuksesta, kokemuksesta, pätevyysluokituksista ja niin edelleen. Ja jos osaamispankki on osa älykästä projektinohjausjärjestelmää, niin yrityksen johto voi jatkuvasti päivittää näkymänsä ja ennusteensa siitä, onko osaamisen taso riittävä ja onko sitä tarpeeksi. Samalla osaamispankki voi olla resurssi- ja rekrytointipankki, jos sinne on talletettu alihankkijoiden ja työnhakijoiden osaamisprofiilit.

Tietenkään pelkkä työkalu tai tietovarasto ei ratkaise kaikkea. Ennen muuta yrityksen johdolla on juuri näinä aikoina oltava enemmän kuin koskaan sopivasti viisautta ja rohkeutta tehdä niitä investointeja, jotka kantavat tulevaisuuteen. Ja tulevaisuus, kuten hyvin tiedämme, on aina lähempänä kuin luulisi.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit