03.06.2021

Mitä kaikkea työnantajan laitteilla saa tehdä?

Jääkiekon MM-kisojen aikaan julkisuuteen on nostettu vanha kysymys: saako työajalla katsoa matsia, ja voiko siihen käyttää työnantajan laitteita?

Kysymys on sillä tavalla jatkuvasti ajankohtainen, että joka toimialalla käytetään yhä enemmän mobiililaitteita, joissa pyörii jokin työntekoon liittyvä järjestelmä. Kiusaus vilkaista kiihkeitä pelitunnelmia on suuri, jos kännykkä tai tabletti on sopivasti auki ja kädessä muutenkin. Entä onko kyseessä työnantajan laite? Vastaus riippuu yrityksestä ja toimialasta.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen on kommentoinut Kauppalehdelle asiaa ja antanut ohjeet, jotka muistuttavat niin sanotun terveen järjen käyttöä. Jos katsoo työajalla kokonaisen jääkiekko-ottelun tai 50 kilometrin hiihdon, ajankäytöllisesti puhutaan jo melkoisen isosta määrästä, ja jokainen ymmärtää, että silloin jäävät työt tekemättä.

Toisaalta Koskinen tunnustaa samassa haastattelussa katsoneensa omasta kännykästään sprinttihiihtoa, koska kyseessä oli lyhyt kisa. Erottava tekijä omalla ja työnantajan laitteella on Koskisen mukaan se, että työnantajan tietokoneiden laajamittainen käyttö urheilun katsomiseen saattaa kuormittaa tietoliikenneyhteyksiä, ja siksi sen rajoittaminen on perusteltua.

Tänä päivänä verkkoyhteydet ja mobiililaitteet ovat niin olennainen työntekoa lähes joka alalla, että keinotekoiset laitteiden käyttörajoitukset eivät palvele kenenkään etua. Olipa kännykkä oma tai työnantajan, ei varmasti ole keneltäkään pois, jos kolmannen erän ratkaisuhetket tulee sieltä vilkaistua. Etenkin, kun saman laitteen käyttö on muuten avainasemassa siinä, että työtehtävät hoituvat sovitusti ja projektit pysyvät aikataulussa.

Joten: jos aihe kiinnostaa, pysytään kärryillä Suomen menestyksestä MM-jäillä ja ollaan samalla vilpittömästi pahoillamme siitä, että Ruotsi ei ole mukana pudotuspeleissä. Koska olisihan se ollut niin makea antaa länsinaapurille pataan silloin, kun se tuntuu makeimmalta…

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit