04.05.2020

Kuinka Suomi nousee edessä olevasta lamasta?

Koronatunnelin päässä siintää valoa, kun liikkumisen rajoituksia ruvetaan vähitellen purkamaan. Mutta silti on jo nyt selvää, että edessä oleva lama on syvempi ja karumpi kuin vuosikymmeniin. 90-luvun lamasta tämä eroaa siinä, että ahdinko ei johdu talouden epäterveistä rakenteista, vaan ulkoisesta tekijästä. Toisaalta meillä ei ole Nokiaa toipumisen veturina. Sen sijaan, onneksi, meillä on tuhansia terveitä yrityksiä, joiden kyky innovoida ei ole kadonnut koronamyrskyn silmässä mihinkään.

Mutta vaikka meillä on kyky innovoida, onko meillä siihen riittävästi halua? Kuinka talouselämän rakenteet tukevat innovointia? Eräs rakenteellinen este innovaatioiden synnylle ovat ikävä kyllä työehtosopimukset. Ne ovat tuoneet paljon hyviä ja vakauttavia elementtejä suomalaiseen työmarkkinakenttään, mutta tällä hetkellä niiden negatiiviset vaikutukset uhkaavat kasvaa liian suuriksi. Esimerkiksi Mercusta lähellä olevilla toimialoilla työehtosopimukset määrittävät, kuinka paljon tietty asennustyö kestää tai kuinka paljon asentaja on oikeutettu saamaan toimenpiteestä korvausta. Piste.

Miksi kukaan haluaisi käyttää luovuuttaan ja ideointikykyään uuden ja tehokkaamman työmenetelmän kehittämiseen, kun työn kesto on työehtosopimuksessa määritelty? Ja kuitenkin on selvää, että juuri kentällä työtään tekevä ammattilainen on avainroolissa työnsä innovoinnin suhteen. Hän on paras asiantuntija keksimään ja kehittämään uutta, jos hänellä vain on siihen lupa ja kannustimet kunnossa.

Innovaatiot nostavat työn jalostusarvoa, kasvattavat tuottavuutta ja lisäävät kilpailukykyä. Ja kun kilpailukyky on kunnossa, myös investoinnit alkavat löytää tiensä yrityksiin. Siis: aloitetaan nousu lamasta jo nyt, ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan. Ja tehdään se poistamalla kaikki esteet, jotka vähentävät yritysten ja niiden työntekijöiden kiinnostusta ja intoa innovoida. Kekseliäisyyttään hyödyntävä työntekijä on tyytyväinen työntekijä, ja tyytyväinen työntekijä on tuottavin työntekijä. Järjestetään siis luovuudelle tilaa mellastaa!

Innovaatioterveisin, Mercus

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit