10.06.2021

Kuinka rakennetaan voittajatiimit tulevaisuudessa?

The Wall Street Journal pohti tällä viikolla, millaiseksi työelämä ja -yhteisöt muuttuvat, kun työpaikat jälleen avataan työntekijöille ja etätyöstä tulee vain harvojen etuoikeus – vai tuleeko?

Amerikkalaiset työyhteisöt ja työkulttuuri toimivat toisella tapaa kuin meikäläinen, mutta jotain arviota jenkkiyritysten erilaisista linjauksista voi vetää Suomeenkin. Me tiedämme, että amerikkalaisyrityksissä arvostetaan pitkiä työpäiviä ja lyhyitä lomia, eli suhde työaikaan on hiukan toisenlainen kuin meillä. Ilmeisesti samasta syystä myös työnantajan valvontaoikeus katsoa työntekijän olan takaa, mitä hän tekee, on Yhdysvalloissa arvokkaampi kuin meillä.

Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että esimerkiksi teknologiajätti Apple pakottaa työntekijänsä tulemaan toimistolle vähintään kolmena päivänä viikossa? (HS 3.6.2021). Toisaalta Facebook antaa työntekijöilleen jatkaa etätöitä myös pandemian jälkeen, jos he niin haluavat. Samaan aikaan uusia osaajia kiihkeästi etsivät ohjelmistoyritykset arvioivat, että huippukykyjen palkkaaminen on mahdollista vain, jos tarjolla on hybridimalli, toisin sanoen työyhteisö, joka toimii sekä virtuaalisissa että fyysisissä ympäristöissä.

Suurin huoli WSJ:n haastattelemilla amerikkalaisjohtajilla tuntui liittyvän työnohjaukseen ja työntekijöiden tasa-arvoiseen kohteluun. Työntekijöiden edustajat puolestaan pelkäsivät, että etä- ja lähitöitä tekeville on erilaiset etenemis- ja uramahdollisuudet. Suomessa työntekijät eivät välttämättä puhu urakehityksestä yhtä ahkerasti kuin amerikkalaiskollegat, mutta työsuhteen tasa-arvo on varmasti kaikkialla yhtä tärkeää, ja että jokainen tulee kuulluksi työyhteisössään.

Mikä neuvoksi? Olemme opetelleen käyttämään neuvonpitoon ja viestinvaihtoon sopivia etätyökaluja jo vähintään viidentoista vuoden ajan. Mutta miten olemme oppineet hyödyntämään työnohjauksen ja projektinhallinnan välineitä? Samat ohjausmenetelmät ovat yhtä tärkeitä, tehtiinpä työt etänä vai lähikontaktissa, mutta pandemia nosti niiden merkityksen uusiin eksponentteihin. Kun projektinohjaus on kunnossa ja esihenkilöt osaavat käyttää järjestelmiä oikein, on turha vaatia paikkaan sidottua työsuoritetta – silloin kun sille ei oikeasti ole tarvetta. Ainoa asia, jolla on merkitystä, on tuottava ja tehokas työpanos, missä tahansa suoritettuna. Nyt ja tulevaisuudessa.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit