05.06.2020

Kuinka luodaan voittava joukkue?

Mattojen piiskaamiseen on oma työkalunsa, halkojen tekemiseen samoin. Eikä kirvestä kannata vaihtaa mattopiiskaan, sillä tulokset ovat huonot. Mitä monimutkaisemmasta työstä on kyse, sitä tärkeämpää on valita tarkoitukseen sopiva työkalu. Mutta tämä ei vielä riitä!

Osallistuin kerran kisaan, jossa mitattiin tiimien kykyä suoriutua nokkeluutta ja taitoa vaativista tehtävistä erilaisilla rasteilla. Kisa eteni tasaisesti, sillä tiimit olivat sopivan heterogeenisiä. Yksi joukkue menestyi paremmin fyysisillä rasteilla, toinen tarkkuustehtävissä. Sitten tuli rasti, joka jälkikäteen osoittautui ratkaisevaksi koko kisan kannalta.

Metsikön keskellä tiimille annettiin Sveitsin armeijan järein linkkuveitsi ja tehtäväksi sahata poikki rautaputki, kiertää kiinni kymmenen ruuvia ja avata viisi säilyketölkkiä. Mistä tiimin vetäjä aloitti? Mietitäänpä hetki. Aikataulu on ratkaiseva tekijä, koska rastilla mitataan vain aikaa – nopein tiimi voittaa. Mutta kaikki tehtävät täytyy saada hyväksytysti suoritettua. Siis: kuka tiimistä on hyvä sahaamaan, kuka ruuvaamaan, kuka avaamaan tölkkejä? Mutta vaikka nämä löytyisivät, vielä yhtä osaamista tarvitaan.

Vastaus on: kuka tuntee työkalun? Jos putken sahaaja ei tiedä, mistä löytyy saha, on peli menetetty. Pikaisen kyselyn perusteella selvisi, että meidän tiimistämme löytyi linkkuveitsen asiantuntija, joka väänsi nopeasti esiin tarvittavan välineen kullekin osatehtävän suorittajalle, ja peli oli selvä. Joukkueemme voitti tuon rastin ja samalla koko kisan selvällä erolla toiseksi tulleeseen.

Entä miksi kerron tästä? Syy on tietenkin se, että kovakin osaaja on tehoton ilman oikeaa työkalua. Entä mitä tehdä, kun osaajia on paljon? Kuinka projektin johtaja tunnistaa tiiminsä vahvuudet, hyödyntää heidän maksimaalisen potentiaalinsa ja siivittää projektin voittoisasti maaliin?

Hyvä tiimi, oikeat välineet - silloin johtajalla on hallussaan voittava joukkue. Joskus se on näin helppoa.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit