08.12.2020

Kiinteistöjen ylläpidon suunnittelu on miljardiluokan kysymys

Elinkaarimallilla toteutetuissa suurissa kiinteistökohteissa pääurakoitsija ottaa vastuun kokonaisuudesta, jonka hintalapussa voi lukea 50, 100 tai vaikkapa 200 miljoonaa. Sopimukseen voi sisältyä aivan kaikki kiinteistönpitoon liittyvä toiminta, mukaan lukien siivous- ja vartiointipalvelut. Tilaajan kannalta malli on turvallinen, koska budjettiyllätyksiä ei ole tiedossa koko sopimuskaudella, vaikka sen pituus olisi vuosikymmenien mittainen. Ja tilaajalla on lupa odottaa, että sopimuskumppani myös pitää huolta kiinteistöstä parhaalla mahdollisessa, lue: kestävällä tavalla.

Ja näin varmasti toimitaankin. Mutta kiinteistönpidosta vastaavan tahon on oltava tarkkana, kuinka ylläpito suunnitellaan. Caverion on laskenut, että huonosti suunnitellun kiinteistön ylläpidon kustannukset voivat olla jopa 80 prosenttia kiinteistön elinkaaren kustannuksista (Lähde: Caverion). Ja toisaalta hyvä suunnittelu saattaa pudottaa kustannukset vain 50 prosenttiin. On helppo laskea, millaisista luvuista puhutaan, jos elinkaarisopimuksen loppusumma on vaikkapa tuo aiemmin mainittu 100 miljoonaa euroa. Tämän kokoisessa sopimuksessa säästö voi olla 30 miljoonaa – tai huonosti hoidettuna: 30 miljoonaa euroa tuhlattua rahaa.

Nyt kysymys kuuluukin, onko tämä varmasti tiedostettu riittävän hyvin kaikissa niissä organisaatioissa, jotka vastaavat kiinteistöjen ylläpidosta? Koska ylläpidon vastuulla eivät ole vain käytön aikaisesti kustannukset, vaan niillä on suora yhteys myös kiinteistön arvoon – siis siihen omaisuuteen, joka muodostaa ylivoimaisesti merkittävimmän osan Suomen kansallisvarallisuudesta. Vuonna 2019 Suomen rakennuskannan arvoksi laskettiin noin 500 miljardia euroa. ROTI 2019 -raportissa arvioitiin, että rakennetun ympäristön laiminlyönnit maksavat jopa 5,7 miljardia euroa sisältäen menetetyn työajan, kilpailukyvyn ja liiketoimintamahdollisuudet vesivuotojen, energianhukan ja pidentyneiden kuljetusaikojen lisäksi. (Lähde: Rakennusteollisuus)

Eräs Broker Site Managerin johtoajatuksista on sen varmistaminen, että kiinteistön ylläpito on kokonaisvaltaisesti suunniteltua. Projektinjohtajilla täytyy olla jatkuvasti päivittyvä, selkeä näkymä siihen, miten ylläpidon ja huollon projektit on resursoitu, pysyvätkö ne aikataulussa ja onko niiden laatu sovitun mukainen. Ja sama päivittyvä näkymä täytyy olla myös tulevaan projektikantaan, koska sen avulla koko kiinteistönpidosta vastaaja liiketoimintajohtaja voi varmistaa, että korjausvelkaa ei pääse syntymään ja kiinteistön arvosta huolehditaan oikealla, vastuullisella tavalla. Koska muuhun meillä ei ole varaa yrityksinä, eikä kansakuntana.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit