12.05.2021

Kiinteistöjen korjaustarpeet vaativat ennakointia

Kiinteistöliitto toteutti huhtikuussa laajan talous- ja rahoituskyselyn, jonka tarkoitus oli muun muassa selvittää, kuinka suomalaiset taloyhtiöt varautuvat kiinteistöjensä tuleviin korjaushankkeisiin. Kyselyyn vastasi yli 3700 yhtiötä, eli aineisto on varsin kattava.

Yhteenveto kyselystä paljasti kaksi ristiriitaista lukua. Yli 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että yhtiön pitäisi kerätä varoja korjaushankkeita varten, mutta vain 30 prosenttia ilmoitti tekevänsä niin. Mistä epäsuhta johtuu?

Helpoin vastaus saattaa olla rahan puute. Vaikka tulevia tarpeita voidaan ennustaa, voivat yhtiön rahoitus- ja ylläpitokulut olla niin suuret, että säästämiseen ei löydy osakkailta tarvittavaa yhteisymmärrystä. Kiinteistöliitto kysyi myös yhtiöiden rahoitustilanteesta, ja esimerkiksi pienten taloyhtiöiden lainansaantimahdollisuudet vaikuttivat viime vuosia heikentyneen. Juuri tästäkin syystä yhtiöiden kannattaisi kerätä omia varoja, sillä ne parantaisivat lainansaantimahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Mutta kenellä on vastuu seurata kiinteistön korjaustarpeiden kehitystä? Onko taloyhtiön hallituksella siihen riittävästi osaamista, vai huolehtiiko isännöitsijä siitä? Entä mikä on kiinteistön ylläpitäjän vastuu? Voisiko korjaustarpeisiin varautumista helpottaa, jos voisi yksinkertaisesti laskemalla osoittaa, miten korjauksiin kannattaa taloudellisesti varautua?

Jos kiinteistön korjauksista ei huolehdita, eli kiinteistölle alkaa syntyä korjausvelkaa, kiinteistön arvo laskee samassa suhteessa. Kun arvonaleneman jyvittää kiinteistön osakkeenomistajille, vaikka kuukausikohtaiseksi kuluksi, pitäisi olla helppoa arvioida summa, joka olisi kuukausittain laitettava syrjään korjausrahastoon. Voisiko kiinteistön ylläpidosta vastaava taho ottaa vastuun tämän laskelman tekemisestä? Samalla se huolehtisi oman liiketoimintansa ennustettavuudesta – ja kiinteistöjen ylläpidon kestävästä tasosta.

Tässä työnjaossa voittajia olisivat kaikki.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit