12.05.2021

Kiinteistöjen korjaustarpeet vaativat ennakointia

Kiinteistöliitto toteutti huhtikuussa laajan talous- ja rahoituskyselyn, jonka tarkoitus oli muun muassa selvittää, kuinka suomalaiset taloyhtiöt varautuvat kiinteistöjensä tuleviin korjaushankkeisiin. Kyselyyn vastasi yli 3700 yhtiötä, eli aineisto on varsin kattava.

Yhteenveto kyselystä paljasti kaksi ristiriitaista lukua. Yli 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että yhtiön pitäisi kerätä varoja korjaushankkeita varten, mutta vain 30 prosenttia ilmoitti tekevänsä niin. Mistä epäsuhta johtuu?

Helpoin vastaus saattaa olla rahan puute. Vaikka tulevia tarpeita voidaan ennustaa, voivat yhtiön rahoitus- ja ylläpitokulut olla niin suuret, että säästämiseen ei löydy osakkailta tarvittavaa yhteisymmärrystä. Kiinteistöliitto kysyi myös yhtiöiden rahoitustilanteesta, ja esimerkiksi pienten taloyhtiöiden lainansaantimahdollisuudet vaikuttivat viime vuosia heikentyneen. Juuri tästäkin syystä yhtiöiden kannattaisi kerätä omia varoja, sillä ne parantaisivat lainansaantimahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Mutta kenellä on vastuu seurata kiinteistön korjaustarpeiden kehitystä? Onko taloyhtiön hallituksella siihen riittävästi osaamista, vai huolehtiiko isännöitsijä siitä? Entä mikä on kiinteistön ylläpitäjän vastuu? Voisiko korjaustarpeisiin varautumista helpottaa, jos voisi yksinkertaisesti laskemalla osoittaa, miten korjauksiin kannattaa taloudellisesti varautua?

Jos kiinteistön korjauksista ei huolehdita, eli kiinteistölle alkaa syntyä korjausvelkaa, kiinteistön arvo laskee samassa suhteessa. Kun arvonaleneman jyvittää kiinteistön osakkeenomistajille, vaikka kuukausikohtaiseksi kuluksi, pitäisi olla helppoa arvioida summa, joka olisi kuukausittain laitettava syrjään korjausrahastoon. Voisiko kiinteistön ylläpidosta vastaava taho ottaa vastuun tämän laskelman tekemisestä? Samalla se huolehtisi oman liiketoimintansa ennustettavuudesta – ja kiinteistöjen ylläpidon kestävästä tasosta.

Tässä työnjaossa voittajia olisivat kaikki.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit