14.01.2021

Kellä data, sillä valta

Menneinä vuosikymmeninä, tarkemmin sanottuna 1900-luvun jälkipuoliskolla, vallankaappausten kulku oli kutakuinkin tällainen: hankittiin aseet, otettiin hallitus vangiksi, vallattiin parlamentti ja sitten – otettiin haltuun tv- ja radioasemat. Niiden avulla uudet vallanpitäjät saivat äänensä heti kuuluville ja pääsivät julistamaan uutta ohjelmaansa. No, tällaiset kaappaukset joko onnistuivat tai epäonnistuivat, mutta tavoite oli selvä: media on otettava haltuun.

Nykyään sama suoraviivaisuus on vaikeaa, ellei mahdotonta. Kaapatkaa Twitter! Siepatkaa Facebook? Kuulostaa naurettavalta. Vaikka yhden median onnistuisi saamaan haltuunsa, sen rinnalla on kymmenen muuta. Näin katsoen sosiaalisen media kanavat ja koko internet turvaavat demokratiaa, vaikka niitä toki voidaan käyttää myös demokratiaa vastaan. Mutta silloin syy ei ole välineessä, vaan käyttäjässä. Lisäksi, kuten viime aikoina on nähty, sosiaalista mediaa pyörittävät yhtiöt voivat puuttua julkaisemiinsa sisältöihin, kun niitä käytetään väkivallan välineinä.

Mutta entä jos joku todella voisi ottaa internetin mediat haltuunsa? Yhdysvalloissa peliin puuttui somejättien lisäksi myös Amazon, joka lopetti väkivaltaa lietsovan Parler-palvelun pyörittämisen palvelimillaan. Amazonin tarkoitus oli kiistatta hyvä, ja se pystyi tekemään tällaisen päätöksen kokonsa turvin. Jokin pienempi yritys ei olisi siihen pystynyt. Mutta juuri tässä piilee myös riski: Amazon on niin suuri, että se voi halutessaan tehdä oikeastaan mitä tahansa – hyvää tai pahaa. Ja Amazonin johtoa ei ole valittu vaaleilla. Tällä hetkellä Amazonin hallussa on lähes kolmannes maailman pilvipalveluista, ja osuus kasvaa.

Kuinka tämä liittyy tavalliseen suomalaisyritykseen? Toivottavasti ei mitenkään. Ja toisaalta: ehkä kuitenkin. Heitetään nopea kysymys: missä sinun yrityksesi kriittiset tiedot sijaitsevat? Osaatko vastata kysymättä tietohallintojohtajalta?

Yhä useamman yrityksen tärkein omaisuus on dataa, ja sen turvallinen tallentaminen on osa yrityksen kovaa ydintä. Tämän vuoksi on syytä muistaa, että paraskin järjestelmä on vain niin vahva kuin sen heikoin kohta. Ja se, jonka hallussa on yrityksesi data, päättää myös viime kädessä yrityksesi menestyksestä – vaikka ei olisi siitä varsinaisesti edes kiinnostunut. Maailman suurille verkkojäteille pieni suomalaisyritys voi olla merkityksetön hiekanjyvä, joka pyyhkäistään vahingossa syrjään, kun iso luuta lakaisee.

Tätä artikkelia kirjoittaessa koneella oli auki Helsingin Sanomien verkkosivu taustatietoja varten. Kesken kirjoittamisen sivulle ponnahti teksti: ”Chrome poisti tämän mainoksen, koska se käytti liikaa laitteen resursseja.” Entä jos se olisi ollut sinun mainoksesi? Tekee mieli sanoa: Mikä oli todistettava, sekä tämä: Varmistakaa, että datanne on turvassa.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit