14.01.2021

Kellä data, sillä valta

Menneinä vuosikymmeninä, tarkemmin sanottuna 1900-luvun jälkipuoliskolla, vallankaappausten kulku oli kutakuinkin tällainen: hankittiin aseet, otettiin hallitus vangiksi, vallattiin parlamentti ja sitten – otettiin haltuun tv- ja radioasemat. Niiden avulla uudet vallanpitäjät saivat äänensä heti kuuluville ja pääsivät julistamaan uutta ohjelmaansa. No, tällaiset kaappaukset joko onnistuivat tai epäonnistuivat, mutta tavoite oli selvä: media on otettava haltuun.

Nykyään sama suoraviivaisuus on vaikeaa, ellei mahdotonta. Kaapatkaa Twitter! Siepatkaa Facebook? Kuulostaa naurettavalta. Vaikka yhden median onnistuisi saamaan haltuunsa, sen rinnalla on kymmenen muuta. Näin katsoen sosiaalisen media kanavat ja koko internet turvaavat demokratiaa, vaikka niitä toki voidaan käyttää myös demokratiaa vastaan. Mutta silloin syy ei ole välineessä, vaan käyttäjässä. Lisäksi, kuten viime aikoina on nähty, sosiaalista mediaa pyörittävät yhtiöt voivat puuttua julkaisemiinsa sisältöihin, kun niitä käytetään väkivallan välineinä.

Mutta entä jos joku todella voisi ottaa internetin mediat haltuunsa? Yhdysvalloissa peliin puuttui somejättien lisäksi myös Amazon, joka lopetti väkivaltaa lietsovan Parler-palvelun pyörittämisen palvelimillaan. Amazonin tarkoitus oli kiistatta hyvä, ja se pystyi tekemään tällaisen päätöksen kokonsa turvin. Jokin pienempi yritys ei olisi siihen pystynyt. Mutta juuri tässä piilee myös riski: Amazon on niin suuri, että se voi halutessaan tehdä oikeastaan mitä tahansa – hyvää tai pahaa. Ja Amazonin johtoa ei ole valittu vaaleilla. Tällä hetkellä Amazonin hallussa on lähes kolmannes maailman pilvipalveluista, ja osuus kasvaa.

Kuinka tämä liittyy tavalliseen suomalaisyritykseen? Toivottavasti ei mitenkään. Ja toisaalta: ehkä kuitenkin. Heitetään nopea kysymys: missä sinun yrityksesi kriittiset tiedot sijaitsevat? Osaatko vastata kysymättä tietohallintojohtajalta?

Yhä useamman yrityksen tärkein omaisuus on dataa, ja sen turvallinen tallentaminen on osa yrityksen kovaa ydintä. Tämän vuoksi on syytä muistaa, että paraskin järjestelmä on vain niin vahva kuin sen heikoin kohta. Ja se, jonka hallussa on yrityksesi data, päättää myös viime kädessä yrityksesi menestyksestä – vaikka ei olisi siitä varsinaisesti edes kiinnostunut. Maailman suurille verkkojäteille pieni suomalaisyritys voi olla merkityksetön hiekanjyvä, joka pyyhkäistään vahingossa syrjään, kun iso luuta lakaisee.

Tätä artikkelia kirjoittaessa koneella oli auki Helsingin Sanomien verkkosivu taustatietoja varten. Kesken kirjoittamisen sivulle ponnahti teksti: ”Chrome poisti tämän mainoksen, koska se käytti liikaa laitteen resursseja.” Entä jos se olisi ollut sinun mainoksesi? Tekee mieli sanoa: Mikä oli todistettava, sekä tämä: Varmistakaa, että datanne on turvassa.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit