12.06.2020

Kansainvälistä vai kotimaista liiketoimintaa?

Elämme vaikeita aikoja. Koronan sulkemien rajojen vuoksi olemme joutuneet uudelleen arvioimaan, millainen on eri valtioiden vakausaste. Tartuntatilanne pahenee Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa mellakoidaan, ennen niin vakaa Eurooppakin näyttää kärsivän turbulenssista. Kaiken tämän seurauksena ”Suosi suomalaista” toteutuu automaattisesti ja ilman kampanjointia suuremmalla volyymilla kuin kukaan olisi koskaan voinut uneksia. Ajankohtaisin toimiala, jota tämä koskettaa erityisesti, on matkailu. Mutta riittävätkö kotimaisten matkailijoiden eurot alkavana kesänä korvaamaan puuttuvat ulkomaiset eurot, dollarit ja Alipay-suoritukset?

Ja sama kysymys laajemmin: kuinka kansainvälistä kasvua hakeva yritys toimii tässä tilanteessa? Koska totuushan on se, että emme pärjää pienessä maassa vaihtamalla oravannahkoja keskenämme.

Ohjelmistokehitys on lähtökohtaisesti kansainvälisempää kuin mikään muu liiketoiminta. Ohjelmointikielet ovat esperantoa parhaimmillaan - kieltä, jota ymmärretään sujuvasti maapallon joka kolkassa. Ja Suomessa kehitetyt ohjelmistot ovat Nokia myötä levinneet maailmalle miljardien ihmisten päivittäiseen käyttöön. Myös tulevaisuudessa ohjelmistot ovat suomalaisen viennin tuki ja selkäranka, ellemme tietoisesti tuhoa tämän teollisuuden haaran toiminnan edellytyksiä maassamme. Kauas on tultu niistä ajoista, kun Suomi eli metsästä - tervasta, puusta ja sellusta.

Tämä keväänä olemme nähneet, että kotimaisuus tuo turvaa enemmän kuin olimme arvanneetkaan. Missä sijaitsee fyysisesti yrityksen käyttämä pilvipalvelu? Onko serveri kotimaisten tietoturvalakien suojeluksessa, vai leijuuko se jossain Kiinan ja Venäjän välisessä bittiavaruudessa? Entä kuinka varmistetaan tehtaiden toiminta ja varaosien saanti, kun rajat ovat kiinni?

Kansainvälinen kauppa on välttämätön edellytys sille, että Suomi-niminen kansakunta jatkaa olemassaoloaan. Mutta viennin pohjan on oltava kotimaassa - terveissä ja vahvoissa yrityksissä, jotka tukevat toisiaan ja ostavat toisiltaan kotimaisia tuotteita ja palveluita, aina kun sellainen vaihtoehto on olemassa. Näin toimien niillä - meillä - on voimavaroja kehittää omaa toimintaansa jatkuvasti ollaksemme yhä tehokkaampia viennin moottoreita rajojemme ulkopuolella.

Siis: osta kotimaista, myy ulkomaille! Ja tee molempia täysin voimin!

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit