22.12.2020

Joulupuu on rakennettu – pysyikö projekti aikataulussa?

Jyväskylän kaupunginsaarnaaja Gustaf Oskar Schöneman sanoitti 1870-luvulla joululaulun nimeltä Joulu-kuusi, joka tunnetaan nykyisin ensimmäisestä säkeestään, ”Joulupuu on rakennettu”. Koska aihe on juuri nyt ajankohtainen, voimme pohtia laulun sanoja hiukan tarkemmin erityisesti suunnittelun ja projektinhallinnan kannalta.

Kuinka joulupuu rakennetaan? 1870-luvulla ei tunnettu muovikuusia, vaikka muovin teollinen tuotanto olikin noihin aikoihin juuri käynnistynyt. Rakentaminen onkin tarkoittanut laulun merkityksessä kuusen koristelua, eli namusten ja pienten kynttiläisten ripustamista kuusen oksille. Jotta tämä onnistuisi ilman kiirettä, on kuusi täytynyt hakea lähimetsiköstä tai torilta riittävän ajoissa. Myös namuset on toivottavasti hankittu ajallaan, eikä kuormasta ole syöty liikaa ennen kuusen rakentelua.

Laulu jatkuu: Ympärillä lapsukaiset laulelevat sulosti. Tässä onkin hiukan vaativamman suunnittelun paikka. Lapsukaisia ei joulun alla voi enää hankkia noin vaan, mutta jos omia ei ole, täytyy lainata naapurista. Tästä on sovittava hyvissä ajoin, ettei joulun alla tule kiistaa laulavien lasten resursoinnista. Lisäksi lasten osaamistaso eli laulutaito on tarkistettava etukäteen, jotta suloiseksi suunniteltu lauluhetki ei toteudu epävireisenä hoilailuna.

Seuraavaksi laulussa kiitetään vieraaksi saapunutta Vapahtajaa, joka tuo tavattomasti lahjoja, suorastaan ylenpalttisesti. Yksi lahjoista on Vapahtaja itse, ja lisäksi lahjoina pidetään autuutta ja anteeksiantoa. Koska Vapahtajan kiittäminen sisältää ripauksen kristillistä uskoa, myös tämä laulun kohta vaatii jonkin verran etukäteissuunnittelua.

Laulun lopussa ei enää rakenneta joulupuuta, vaan kaupunginsaarnaaja toivottaa siunattua joulua kaikelle kansalle.

Myös Mercus Softwaren väki toivoo, että vaikka joulupuun kanssa olisi tullut kiire, ja muutenkin projekti tuntuisi välillä karanneen käsistä, niin itse kullekin ja jokaiselle joulunpyhät saapuisivat ajallaan, suoden hetken hengähdyksen ja rauhoittumisen kaiken kiireen keskelle. Siis suloista ja levollista joulunaikaa kaikille, ja menestystä projektinhallinnan haasteisiin vuonna 2021!

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit