22.12.2020

Joulupuu on rakennettu – pysyikö projekti aikataulussa?

Jyväskylän kaupunginsaarnaaja Gustaf Oskar Schöneman sanoitti 1870-luvulla joululaulun nimeltä Joulu-kuusi, joka tunnetaan nykyisin ensimmäisestä säkeestään, ”Joulupuu on rakennettu”. Koska aihe on juuri nyt ajankohtainen, voimme pohtia laulun sanoja hiukan tarkemmin erityisesti suunnittelun ja projektinhallinnan kannalta.

Kuinka joulupuu rakennetaan? 1870-luvulla ei tunnettu muovikuusia, vaikka muovin teollinen tuotanto olikin noihin aikoihin juuri käynnistynyt. Rakentaminen onkin tarkoittanut laulun merkityksessä kuusen koristelua, eli namusten ja pienten kynttiläisten ripustamista kuusen oksille. Jotta tämä onnistuisi ilman kiirettä, on kuusi täytynyt hakea lähimetsiköstä tai torilta riittävän ajoissa. Myös namuset on toivottavasti hankittu ajallaan, eikä kuormasta ole syöty liikaa ennen kuusen rakentelua.

Laulu jatkuu: Ympärillä lapsukaiset laulelevat sulosti. Tässä onkin hiukan vaativamman suunnittelun paikka. Lapsukaisia ei joulun alla voi enää hankkia noin vaan, mutta jos omia ei ole, täytyy lainata naapurista. Tästä on sovittava hyvissä ajoin, ettei joulun alla tule kiistaa laulavien lasten resursoinnista. Lisäksi lasten osaamistaso eli laulutaito on tarkistettava etukäteen, jotta suloiseksi suunniteltu lauluhetki ei toteudu epävireisenä hoilailuna.

Seuraavaksi laulussa kiitetään vieraaksi saapunutta Vapahtajaa, joka tuo tavattomasti lahjoja, suorastaan ylenpalttisesti. Yksi lahjoista on Vapahtaja itse, ja lisäksi lahjoina pidetään autuutta ja anteeksiantoa. Koska Vapahtajan kiittäminen sisältää ripauksen kristillistä uskoa, myös tämä laulun kohta vaatii jonkin verran etukäteissuunnittelua.

Laulun lopussa ei enää rakenneta joulupuuta, vaan kaupunginsaarnaaja toivottaa siunattua joulua kaikelle kansalle.

Myös Mercus Softwaren väki toivoo, että vaikka joulupuun kanssa olisi tullut kiire, ja muutenkin projekti tuntuisi välillä karanneen käsistä, niin itse kullekin ja jokaiselle joulunpyhät saapuisivat ajallaan, suoden hetken hengähdyksen ja rauhoittumisen kaiken kiireen keskelle. Siis suloista ja levollista joulunaikaa kaikille, ja menestystä projektinhallinnan haasteisiin vuonna 2021!

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit