30.04.2020

Ilman luottamusta ei ole mitään

Yritysten ja kuluttajien toiminta markkinataloudessa perustuu luottamukseen. Jokaisen sopimuksen arvo nojaa luottamuksen, ja rahan arvo samoin. Pörssi- ja valuuttakurssit ovat luottamuksen mittareita – niillä mitataan uskoa yrityksen kasvukykyyn tai valuutan takana olevan valtion kehitysmahdollisuuksiin. Luottamus, tai oikeastaan luottamuksen puute on tällä hetkellä paljon vakavampi seuraus koronakriisistä kuin itse tauti. Kun tulevaisuuteen ei uskalleta sijoittaa, talous taantuu.

Onko luottamuksen menettäminen koronan vuoksi mielekästä? Pelkääkö päätöksiä karttava yritysjohtaja itsensä ja läheistensä puolesta, vai johtamansa yrityksen puolesta? Kaksi kysymystä vaatii kaksi vastausta.

1, Jokaisella on oikeus olla huolissaan itsestään ja läheisistään, myös johtajalla. Tähän huoleen voi reagoida noudattamalla terveysviranomaisten ohjeita ja pitämällä kätensä puhtaana. Läheisilleen voi myös muistaa kertoa, kuinka tärkeitä he ovat. Tämä riittää.

2, Yrityksen tilasta huolehtiminen on myös oikeutettua, etenkin jos koronapandemia on heikentänyt yrityksen liikevaihtoa ja kannattavuutta. Tähän huoleen reagoiminen on kuitenkin monisyisempää kuin perheestä huolehtiminen, ja siksi johtajan onkin nyt tehtävä sitä, mitä tekemään hänet on asetettu. Hänen on johdettava. Jatkokysymys: onko nähtävissä, että koronakriisi hellittää jossain vaiheessa? Ja nyt ollaankin siinä, mistä aloitimme, eli luottamuksessa.

Jos yrityksessä luotetaan siihen, että koronan uhka väistyy, ja taivas jälleen kirkastuu, niin mitä nyt on tehtävä? Tarkempi vastaus riippuu yrityksen liiketoiminnan luonteesta, mutta yleisesti ottaen vastauksia on vain yksi. Nyt on investoitava. Nyt on varauduttava siihen, että tilanteen palatessa normaaliksi yritys on iskukykyinen ja valmiina kantamaan vastuunsa yhteiskunnan rattaiden pyörittämisestä – ja valmiina ottamaan haltuunsa osuutensa markkinoista. Sillä kun pyörät taas pyörähtävät, ne pyörähtävät lujaa, ja siihen valmistautuneet ovat seuraavan kisan voittajia. Juuri nyt on aika hioa prosessi kuntoon, nostaa jalostusastetta, parantaa jakeluverkostoa, kirkastaa palvelumuotoilua ja terävöittää asiakaskokemusta. Ja kaikki tämä on tehtävä nyt, eikä elokuussa. Menestys mitataan nyt luottamuksen määrällä. Se, joka luottaa eniten, voittaa eniten.

Luottamuksella, Mercus.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit