14.04.2016

Granlund laajentaa palveluitaan Brokerin avulla

Suomen johtava talotekniikkasuunnittelun asiantuntijakonserni Granlund on ympäristöasioiden lisäksi vahva toimija myös ohjelmistopuolella. Kiinteistöjen ylläpidon hallintajärjestelmä Granlund Manager ja muut Granlundin ohjelmistotuotteet ovat koko toimialan tuntemia ja arvostamia. Kun Granlund hankkii järjestelmän talon ulkopuolelta, ostopäätös perustuu tavallista parempaan osaamiseen ja kykyyn arvioida ohjelmiston ominaisuuksia.

Granlundin valinta LVI-kustannuslaskentaan oli Broker.

Kiinteistönpidon johtava asiantuntija Pasi Tikkanen kertoo, että myös muita vaihtoehtoja arvioitiin. ”Nimiä mainitsematta voin kertoa, että niiden käyttäminen oli huomattavasti Brokeria kömpelömpää.”

Granlundin tavoitteena on ryhtyä tarjoamaan kustannuslaskentaa palveluna asiakkaille. ”Aluksi tämä tehdään LVI-puolella. Myös sähkö- ja rakennussuunnittelun yksiköissä asiaa harkitaan”, Tikkanen kertoo. ”Ryhdymme laskemaan kustannuksia suunnitelman mukaisilla tuotteilla ja työehtosopimusten mukaisilla työvoimakustannuksilla. Tilaaja saa riittävän luotettavat laskelmat jo ennen hankintavaihetta ja urakkalaskentaa.”

Nykykäytännön mukaan useat urakoitsijat laskevat samaa urakkaa omilla työpöydillään. Koska vain yksi voittaa, muut ovat tehneet turhaa työtä. Ja turha työ on jollain tavalla upotettava urakkahintoihin muualla, mistä kärsii koko ala. Pasi Tikkanen näkee ennen urakkalaskentaa tehtävän laadukkaan kustannuslaskennan keinona vähentää turhaa, päällekkäistä laskentatyötä. ”Jos voimme toimittaa luotettavat massaluettelot urakoitsijalle, ehkä he voisivat olla valmiita tulemaan hinnassa vastaan.”

Hyvällä kustannuslaskennalla olisi myös muita, positiivisia vaikutuksia. ”Jos tiedetään etukäteen tarkemmalla tasolla, mitä hanke maksaa, on helpompi päättää esimerkiksi paras urakkamuoto. Päädytäänkö allianssiin vai johonkin muuhun toimintamalliin. Kaiken toimintamme tavoitteena on rakennushankkeiden kokonaislaadun parantaminen”, kertoo Pasi Tikkanen.

Mercus Software Oy, Valeri Tiik, p. 040 518 9470, www.mercus.net
Granlund, Pasi Tikkanen, p. 040 620 6121, www.granlund.fi

Mercus Software Oy kehittää Broker-ohjelmistoja rakennus-, talotekniikka- ja energia-alan kustannuslaskentaan, määrä- ja tarjouslaskentaan ja toiminnan operatiiviseen ohjaukseen. Broker-ohjelmistot ovat käytössä yli 200 yrityksessä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.

Granlund on talotekniikkasuunnittelun, kiinteistö-, energia- ja ympäristöasioiden konsultoinnin sekä ohjelmistojen asiantuntijakonserni, jonka osaamisen keihäänkärkenä on energiatehokkuus.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit