31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Työntekijät analysoivat dataa

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Eri lähteiden mukaan BI voi sisältää esimerkiksi kilpailija-analyyseja, markkinatutkimusta, teknologiaseurantaa ja erilaisia benchmarking-prosesseja. Toisaalta BI:llä voidaan tarkoittaa yrityksen sisäisen, joko laadullisen tai määrällisen, tiedon keräämistä, analysointia ja jalostusta. Siis kyse on kohtalaisen laajasta aiheesta, ja kerättävää tietoa on paljon.

Entä mihin BI:tä tarvitaan? Strategiseen päätöksentekoon, kuuluu yleinen vastaus. Mutta yrityksissä strategiasta vastaa ylin johto. Tarvitseeko siis kenenkään muun välittää BI:stä yhtään mitään?

Kyllä. Tänä päivänä BI on jotain muuta kuin kolmekymmentä vuotta sitten, ja syyt tähän ovat ilmeiset. Me osaamme nykyään kerätä tietoa ja myös analysoida sitä aivan erilaisin menetelmin kuin viime vuosituhannella. Järjestelmällisesti kerätyn datan rinnalla voidaan hyödyntää lukemattomista eri lähteistä saatavaa open source -dataa, ja tieto voidaan koota selkeään graafiseen muotoon kenen tahansa luettavaksi ja tutkittavaksi.

Lisäksi yrityksen omista prosesseista voidaan tuottaa ja koota tietoa samaan tapaan, ja saada yhdellä silmäyksellä käsitys koko liiketoiminnan ja vaikkapa projektinohjauksen tehosta, suorituskyvystä ja suunnasta.

Tämä kaikki tarkoittaa, että Business Intelligence voi olla ja sen täytyy olla keskeinen osa minkä tahansa yrityksen ydintoimintoja. Ja vielä enemmän: se ei saa olla enää vain ylimmän yritysjohdon strateginen työkalu, vaan se on myös keskijohdon taktinen työkalu – väline jolla liiketoimintaa ohjataan oikeaan suuntaan projektin elinkaaren joka vaiheessa. Siksi Business Intelligence. Nyt.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Työpari suunnittelee rakennushanketta piirustusten ja laskimen kanssa

28.06.2021

Miksi rakennushankkeiden budjetit ylittyvät?

Lienee mahdotonta löytää tästä maasta julkista rakennushanketta, jonka budjetti ei olisi ylittynyt – ja vieläpä roimasti. Yksityisrahoitteisissa hankkeissa tilanne saattaa olla hiukan parempi, mutta ei niissäkään kehumista ole. Hulluinta tilanteessa on se, että ilmiö on kansainvälinen. Ilmiötä pidetään jopa rakennusalalle tyypillisenä – mutta miten tämä on mahdollista? Kuka haluaa ostaa tuotteen, jonka lopullinen hinta ei ole selvillä ostopäätöstä tehdessä, mutta oletettavasti se muodostuu kalliimmaksi kuin on luvattu?

Katso kaikki artikkelit