17.12.2021

Lappeenrannan timanttia hiotaan edelleen

Projektinohjausohjelmiston timantit

Kaakkois-Suomesta, Saimaan rannoilta, tulee suomalaisen ohjelmistokentän kummajainen: Oy Mercus Software Ltd, jonka Broker-ohjelmistotuotteet ovat 20 vuoden aikana hiipineet kuin salaa markkinajohtajan asemaan Suomen suurimmissa urakointiyrityksissä. Mistä oikein on kysymys?

Aloitetaan yrityksen nimestä. Roomalaisessa tarustossa Mercurius oli kaupankäynnin ja liikevoiton jumala. Ollaanko oikeilla jäljillä, toimitusjohtaja Valeri Tiik?

”Kyllä, siitä nimi kertoo. Meidän koko toimintamme tavoite on parantaa asiakkaidemme liiketoiminnan tehoa. Tavoite sinällään on geneerinen ja melkein kuka tahansa voi kertoa pyrkivänsä samaan, mutta me tähtäämme konkreettisesti siihen, että asiakkaat, jotka ovat jo selviytyneet eloonjäämistaistelusta, pystyvät edelleen vahvistamaan suorituskykyään ja asemaansa markkinoilla”, Tiik toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa Tiikin mukaan sitä, että Broker Site Manager -järjestelmä sisältää menetelmät oman osaamisen ja asiakaspotentiaalin hallinnasta tarjouslaskentaan, voitetun tarjouksen automaattisen generoinnin projektirakenteiksi, projektinohjauksen ja resurssienhallinnan sekä laskutustietojen muodostuksen. ”Tämä on CRM, ERP, HR, tarjouslaskenta ja kymmenen muuta järjestelmää samassa paketissa”, kertoo Valeri Tiik. ”Olemme rikastaneet BSM:n älykkyyttä yli 20 vuoden ajan kerätyllä osaamisella ja tiedolla.”

Mutta maailma ei ole valmis, eikä myöskään BSM. Ohjelmistoa on kehitettävä jatkuvasti, koska Mercuksen oma liiketoiminta laajenee ja samalla asiakkaiden tarpeet kasvavat.”Pandemia räjäytti etätöiden määrän. Samalla tiimit, jotka ennen toimivat fyysisesti samoissa tiloissa, levisivät joissakin tapauksissa ympäri maailmaa”, Valeri Tiik sanoo. ”Meidän työkalumme on lähtökohtaisesti tehty maantieteestä riippumattomiksi, ja esimerkiksi kenttätyöntekijöiden BSM toimii aina mobiilisti. Mutta pandemia muutti käsityksemme siitä, mitä globaali ohjelmistojen käyttö ja hallinta tarkoittavat.”

Tiik kertoo, että BSM:n seuraavat kehitysaskeleet liittyvät erityisesti siihen, miten eri yrityksissä toimivat henkilöt liitetään yhteisiin projekteihin ja kuinka tehoa vaativat laskentaprosessit siirretään yksittäisiltä työasemilta ison kapasiteetin palvelinkeskuksiin. ”Kehitämme järjestelmästä aidosti globaalin ohjelmistoratkaisun. Tarve on tunnistettu omissa tutkimus- ja selvityshankkeissamme, mutta viesti on tullut myös asiakkailta”, Valeri Tiik sanoo.

Niin, ne asiakkaat. Keitä he oikein ovat? ”Lista on pitkä, mutta jos tarkastellaan vaikkapa Suomen kymmentä suurinta talotekniikka-alan urakointiyritystä, niin niistä seitsemän on meidän asiakkaitamme”, kertoo Tiik.

Se on melkoinen referenssi. Palataan siis jutun alkuun ja yrityksen kotipaikkaan. Miten Lappeenrannasta ponnistetaan Suomen suurimpien yritysten ohjelmistotoimittajaksi?” Kun perheemme muutti 30 vuotta sitten Virosta Suomeen, Lappeenrantaan oli helppo asettua. Siellä on huipputason korkeakoulu, kohtuuhintaisia asuntoja ja ilmapiiri kannusti yrittäjyyteen”, Valeri Tiik luettelee. ”Mutta tänä päivänä meillä on toimintaa ympäri Suomea sekä osaavaa porukkaa myös Virossa. Tuotekehitystä tehdään Helsingissä, Lappeenrannassa ja Tallinnassa. Myyntiä johdetaan Helsingistä.”

”Me olemme tehneet 20 vuoden aikana BSM:stä timantin. Uskallan sanoa, että se on kovatasoisin projektinhallinnan ja työnohjauksen järjestelmä, mitä Skandinaviasta löytyy”, Valeri Tiik sanoo. ”Mutta jatkamme timantin hiomista edelleen. Hyvääkin voi parantaa.”

Ajankohtaista

Työkaluja ilman tekijöitä

03.12.2021

Työvoimapula pahenee

Kirjoitimme aiheesta jo aiemmin syksyllä - talotekniikka-alan työvoimapula pahenee kiihtyvällä tahdilla. Koko toimialaa uhkaa taantuma, ellei ongelmia saada ratkaistua.

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Katso kaikki artikkelit