07.04.2021

Urakkalaskentaan tarvitaan osaamispohjaisia työnimikkeitä

Sähkömaailma nosti tuoreessa artikkelissaan esille asian, joka on puhuttanut pitkään koko toimialaa, ja josta on kirjoitettu myös näillä sivuilla aiemminkin.

Nykyisin sekä sähkö- että LVI-alan pakettirekistereissä asennuksiin käytettävät työmäärät perustuvat näiden toimialojen työehtosopimuksiin, mikä tuntuu vähintään vanhakantaiselta toimintamallilta. Vaikka työehtosopimuksissa on paljon hyvää, on asennusten työmäärien sopiminen liittotasolla jäykkää ja tehotonta, pahimmillaan se estää koko toimialan kehityksen.

”Jos asennusaika määritellään työehtosopimuksessa ja myös urakkalaskenta perustuu siihen, niin miksi kenelläkään olisi koskaan tarvetta kehittää työtapojaan tehokkaammiksi”, kysyy Mercus Softwaren toimitusjohtaja Valeri Tiik, jota haastateltiin Sähkömaailman artikkelia varten. ”Minä väitän, että työehtosopimuksiin perustuvat asennusajat estävät työn ääressä tapahtuvan innovoinnin, joka olisi kuitenkin kaikkein tehokkain tapa luoda uutta”, Tiik sanoo.

Ongelmaa voitaisiin lähteä purkamaan yksinkertaisella keinolla: tuomalla pakettirekisteriin osaamispohjaiset työnimikkeet. ”Tämä tarkoittaisi, että jokaiseen pakettiin kytkettäisiin kiinni osaamistaso tai pätevyys, jota työn suorittaminen edellyttää. Pakettirekisterin ja määrälaskennan tulosten avulla tehtävä tarjouslaskenta tehostuisi, ja laskennan tulokset voitaisiin siirtää suoraan nykyaikaiseen projektinhallintajärjestelmään positioineen ja pätevyysvaatimuksineen”, Valeri Tiik sanoo. ”Tämä ei poista koko ongelmaa, mutta olisi hyvä alku.”

Rakennus- ja talotekniikka-alan työn laatu on ollut jälleen otsikoissa, ja aiheesta. Työmailta löytyy edelleen liian paljon vaihtelevia käytäntöjä ja toimintamalleja. Osaamispohjainen pakettirekisteri olisi yksi askel siihen suuntaan, että asennustyöt ja pätevyys seuraisivat toisiaan käsi kädessä, läpinäkyvyys paranisi ja koko toimiala ottaisi ison askeleen korkeamman laadun suuntaan.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit