07.04.2021

Urakkalaskentaan tarvitaan osaamispohjaisia työnimikkeitä

Sähkömaailma nosti tuoreessa artikkelissaan esille asian, joka on puhuttanut pitkään koko toimialaa, ja josta on kirjoitettu myös näillä sivuilla aiemminkin.

Nykyisin sekä sähkö- että LVI-alan pakettirekistereissä asennuksiin käytettävät työmäärät perustuvat näiden toimialojen työehtosopimuksiin, mikä tuntuu vähintään vanhakantaiselta toimintamallilta. Vaikka työehtosopimuksissa on paljon hyvää, on asennusten työmäärien sopiminen liittotasolla jäykkää ja tehotonta, pahimmillaan se estää koko toimialan kehityksen.

”Jos asennusaika määritellään työehtosopimuksessa ja myös urakkalaskenta perustuu siihen, niin miksi kenelläkään olisi koskaan tarvetta kehittää työtapojaan tehokkaammiksi”, kysyy Mercus Softwaren toimitusjohtaja Valeri Tiik, jota haastateltiin Sähkömaailman artikkelia varten. ”Minä väitän, että työehtosopimuksiin perustuvat asennusajat estävät työn ääressä tapahtuvan innovoinnin, joka olisi kuitenkin kaikkein tehokkain tapa luoda uutta”, Tiik sanoo.

Ongelmaa voitaisiin lähteä purkamaan yksinkertaisella keinolla: tuomalla pakettirekisteriin osaamispohjaiset työnimikkeet. ”Tämä tarkoittaisi, että jokaiseen pakettiin kytkettäisiin kiinni osaamistaso tai pätevyys, jota työn suorittaminen edellyttää. Pakettirekisterin ja määrälaskennan tulosten avulla tehtävä tarjouslaskenta tehostuisi, ja laskennan tulokset voitaisiin siirtää suoraan nykyaikaiseen projektinhallintajärjestelmään positioineen ja pätevyysvaatimuksineen”, Valeri Tiik sanoo. ”Tämä ei poista koko ongelmaa, mutta olisi hyvä alku.”

Rakennus- ja talotekniikka-alan työn laatu on ollut jälleen otsikoissa, ja aiheesta. Työmailta löytyy edelleen liian paljon vaihtelevia käytäntöjä ja toimintamalleja. Osaamispohjainen pakettirekisteri olisi yksi askel siihen suuntaan, että asennustyöt ja pätevyys seuraisivat toisiaan käsi kädessä, läpinäkyvyys paranisi ja koko toimiala ottaisi ison askeleen korkeamman laadun suuntaan.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit