22.01.2021

Turha laskeminen tuhoaa kansantalouden tuottavuuden

Tuoreessa rakennusalan konkurssiuutisessa turhautunut toimitusjohtaja kertoo, kuinka yrityksessä laskettiin sen viimeisinä kuukausina urakoita yli 100 miljoonan edestä, mutta yhtään niistä ei saatu kotiutettua. Yksittäisen konkurssin takana on aina monia syitä, mutta yksi asia yhdistää kaikkia rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä Suomessa: niissä lasketaan urakoita aivan valtavasti. Ja tilanne ei hellitä koskaan, ei edes hitaan talouskasvun tai taantumankaan aikana, päinvastoin: silloin yhä harvempia urakoita lasketetaan yhä useammilla toimijoilla, vaikka jaettavan rahan määrä vähenee.

Talotekniikassa ja rakentamisessa urakkalaskenta on kaksivaiheista: ensin lasketaan määrät, sitten lasketaan tarjous, ja molemmat moneen kertaan. Kansantaloudellisesti kyseessä on hirvittävä tuhlaus. Laskentaan käytettävän henkisen pääoman määrä on valtava, ja kuitenkaan kyseessä ei ole tuottavuutta tai rakentamisen laatua parantava työ, joihin molempiin täytyisi tässä maassa käyttää kaikki liikenevät voimat. Mutta urakoita lasketaan, koska on pakko, ja vaikka yrityksissä tiedetään tuskallisen hyvin sen prosenttiosuuden pienuus, jolla urakat voitetaan. Lisäksi aina väijyy se vaara, että voitettu urakka on tiukan kilpailun takia laskettu lyhyeksi, toisin sanoen takkiin tulee, mikä ei ole kenenkään etu.

Kaikki alan toimijat tietävät tämän. Kuinka tilanne korjataan?

Ensiksikin rakentamisen ja talotekniikan määrälaskenta täytyy saada sille tasolle, jolla se teknisesti olisi voinut olla jo monta vuotta sitten. Yhteismitallisella tietomallisuunnittelulla toteutetuista suunnitteludokumenteista määrät on mahdollista saada ulos oikeina ja tarkkoina, ilman virheitä.

Toiseksi määrälaskennan tuloksille tarvitaan koneluettavan tiedostomuodon standardi, jonka avulla määrät siirtyvät tarjouslaskentaohjelmaan napin painalluksella.

Ja kolmanneksi: tarjouslaskentaohjelman on oltava älykäs ja oppiva järjestelmä, joka osaa vähentää turhan laskennan määrän minimiin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tarjouslaskennan tuotetietojen hintapäivitysten, toimittajien kilpailutuksen ja virheiden tarkistuksen täytyy olla automaattista. Myös tarjouslaskennan revisioinnin ja hiljaisen tiedon hallinnan täytyy olla järjestelmään sisäänrakennettuna.

Kaiken kaikkiaan koko ketjun pitää olla niin sulava ja aikaa säästävä, että yrityksen parhaiden resurssien osaaminen ja voimavarat voidaan käyttää moninkertaisen laskennan sijaan siihen, mikä on oikeasti tuottavaa ja arvokasta koko kansantaloudelle: uudis- ja korjausrakentamisen sekä kiinteistöjen ylläpidon korkeaan laatuun. Koska muuhun meillä ei ole varaa.

Kaikki edellä kuvattu on mahdollista tehdä, jos meillä vain on siihen halua.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit