14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Työmaalle valetaan betonia

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Siispä lapiota santaan ja betonimyllyä pyörittämään! Mutta miten paljon kesähelteet auttavat betonin kuivumisessa? Iso osa viime vuosina paljastuneista kiinteistöjen ilmanlaatuongelmista eivät suinkaan johdu ulkopuolisesta kosteudesta, vaan huonosti kuivuneesta betonista, joka on jäänyt muovimaton alle muhimaan. Kyseessä on sen mittakaavan ongelma, että kesähelteisiin luottaminen on riskialtista hommaa.

Lahdessa starttailtiin pari vuotta sitten Rakokiven monitoimitalon rakentamista. Samalla käynnistettiin Terve betonirakenteinen koulu -niminen kehityshanke, jossa olivat Lahden Tilakeskuksen lisäksi mukana muun muassa Talonrakennusteollisuus ry, Betoniteollisuus ry, NCC Suomi Oy sekä muutama muu yritys. Hankkeen teemaksi ja aihetunnisteeksi valikoitui #betonikuivuu, joka kertookin hankkeesta kaikkein tärkeimmän. Rakokiven betonitöiden seurantaan valjastettiin kymmeniä rakenteisiin kiinnitettyjä antureita, jotka lähettivät rakentajille tietoa valujen kosteusprosentista ja keräsivät tietoa ympäristön olosuhteista. Rakokivestä tehtiin myös tietomallipohjainen esittelyvideo, joka avaa ilahduttavasti näkymää rakennuksen taloteknisiin ratkaisuihin. Kaiken kaikkiaan Rakokiven rakennusprojekti ja siihen kytkeytynyt kehityshanke tuotti paljon hyödyllistä tietoa, jonka jakamisesta muiden rakentajien käyttöön huolehtii Rakennusteollisuus RT.

Betonin kuivumisaika on kaiken kokoisissa rakennushankkeissa ehkä suurin yksittäinen aikataulutekijä, minkä vuoksi kuivumisajan parempi ennustettavuus vaikuttaa suoraan tarjouslaskentaan, projektin vaiheistamiseen, resursointiin, projektinohjaukseen ja lopulta tietenkin projektin valmistumiseen määräajassa. Rakokivestä ja kehityshankkeesta löytyviä tietoa voi seurata eri kanavissa #betonikuivuu -tunnisteen avulla.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit