14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Työmaalle valetaan betonia

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Siispä lapiota santaan ja betonimyllyä pyörittämään! Mutta miten paljon kesähelteet auttavat betonin kuivumisessa? Iso osa viime vuosina paljastuneista kiinteistöjen ilmanlaatuongelmista eivät suinkaan johdu ulkopuolisesta kosteudesta, vaan huonosti kuivuneesta betonista, joka on jäänyt muovimaton alle muhimaan. Kyseessä on sen mittakaavan ongelma, että kesähelteisiin luottaminen on riskialtista hommaa.

Lahdessa starttailtiin pari vuotta sitten Rakokiven monitoimitalon rakentamista. Samalla käynnistettiin Terve betonirakenteinen koulu -niminen kehityshanke, jossa olivat Lahden Tilakeskuksen lisäksi mukana muun muassa Talonrakennusteollisuus ry, Betoniteollisuus ry, NCC Suomi Oy sekä muutama muu yritys. Hankkeen teemaksi ja aihetunnisteeksi valikoitui #betonikuivuu, joka kertookin hankkeesta kaikkein tärkeimmän. Rakokiven betonitöiden seurantaan valjastettiin kymmeniä rakenteisiin kiinnitettyjä antureita, jotka lähettivät rakentajille tietoa valujen kosteusprosentista ja keräsivät tietoa ympäristön olosuhteista. Rakokivestä tehtiin myös tietomallipohjainen esittelyvideo, joka avaa ilahduttavasti näkymää rakennuksen taloteknisiin ratkaisuihin. Kaiken kaikkiaan Rakokiven rakennusprojekti ja siihen kytkeytynyt kehityshanke tuotti paljon hyödyllistä tietoa, jonka jakamisesta muiden rakentajien käyttöön huolehtii Rakennusteollisuus RT.

Betonin kuivumisaika on kaiken kokoisissa rakennushankkeissa ehkä suurin yksittäinen aikataulutekijä, minkä vuoksi kuivumisajan parempi ennustettavuus vaikuttaa suoraan tarjouslaskentaan, projektin vaiheistamiseen, resursointiin, projektinohjaukseen ja lopulta tietenkin projektin valmistumiseen määräajassa. Rakokivestä ja kehityshankkeesta löytyviä tietoa voi seurata eri kanavissa #betonikuivuu -tunnisteen avulla.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työpari suunnittelee rakennushanketta piirustusten ja laskimen kanssa

28.06.2021

Miksi rakennushankkeiden budjetit ylittyvät?

Lienee mahdotonta löytää tästä maasta julkista rakennushanketta, jonka budjetti ei olisi ylittynyt – ja vieläpä roimasti. Yksityisrahoitteisissa hankkeissa tilanne saattaa olla hiukan parempi, mutta ei niissäkään kehumista ole. Hulluinta tilanteessa on se, että ilmiö on kansainvälinen. Ilmiötä pidetään jopa rakennusalalle tyypillisenä – mutta miten tämä on mahdollista? Kuka haluaa ostaa tuotteen, jonka lopullinen hinta ei ole selvillä ostopäätöstä tehdessä, mutta oletettavasti se muodostuu kalliimmaksi kuin on luvattu?

Katso kaikki artikkelit