19.02.2021

Ilmanvaihdon kunto on kiinteistönpitäjän vastuulla

Jokaisen suomalaisen lähipiirissä on joku, joka on kärsinyt työpaikkansa tai oppilaitoksensa huonosta sisäilmasta. Ongelma on niin yleinen, että sitä voisi kutsua suorastaan kiinteistönpidon kansantaudiksi. Sillä kiinteistönpitäjän vastuulle tämä asia pääasiassa kaatuu, vaikka rakentajillakin on ongelmissa oma roolinsa. Suunnittelijat voidaan kai vapauttaa vastuusta, sillä tuskin kukaan tässä maassa on koskaan suunnitellut kiinteistöä, jonka ilmanvaihto olisi tarkoitettu umpioksi.

Suomen LVI-alan toimijoiden yhteenliittymä FINVAC vetää parhaillaan Ympäristöministeriön rahoittamana hanketta nimeltä Ilmanvaihdon katselmukset, jonka tuloksena pyritään jo maaliskuussa saamaan aikaan yhteinen näkemys katselmusten oikeasta toteutustavasta, koulutustarpeesta, vastuunjaosta ja laadunvarmistuksesta. Tässä vaiheessa voisi tietenkin kysyä, että miksi vasta nyt? Miksi ei jo kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten?

Vastausta tähän on hankala saada, mutta nytkin voidaan todeta, kuten niin monessa muussakin asiassa, että kyse on ollut rahasta. Kaikille kiinteistönpidon ammattilaisille on varmasti ollut selvä asia, että ilmanvaihtojärjestelmän on oltava kunnossa. Mutta kuinka usein ja millä tarkkuudella sen toiminta on tarkastettava, onkin toinen juttu. Suomen suurimman kiinteistömassan haltija, Senaatti-kiinteistöt, on sekin alkanut vasta muutama vuosi sitten toteuttaa järjestelmällisiä, määräaikaisia ilmanvaihdon katselmuksia. Toki Senaatti on huolehtinut kiinteistöjensä ilmanvaihdosta jo aiemminkin, mutta täsmällinen katselmointiohjeistus on puuttunut.

Ja kun rahasta puhutaan, on helppo todeta, että on aina halvempaa ennakoida kuin korjata jo tapahtunutta vahinkoa. FINVACin hankkeen tavoitteena on löytää kustannuksiltaan järkevä, portaittain syvenevä katselmuskäytäntö, jonka avulla voitaisiin kattaa koko maamme rakennuskanta esimerkiksi kolmen vuoden välein tehtävillä määräaikaistarkastuksilla. Jokaiselle tuttu vertailukohta löytyy autojen määräaikaisista katsastuksista, joilla varmistetaan autojen liikennekelpoisuus. Eivätkö rakennukset, joissa asumme ja käymme töissä, ole yhtä tärkeitä kuin liikennevälineet?

FINVACin tavoitteena on julkaista Ilmanvaihdon katselmukset -ohje tämän vuoden lopussa. Jo sitä ennen jokainen kiinteistönpidosta vastaava taho voi tarkistaa omat ohjeensa ja vastuullaan olevien kiinteistöjen ilmanvaihdon edellisen huolto- tai tarkastusajankohdan. Se löytynee kätevimmin kiinteistön sähköisestä huoltokirjasta, tai käytössä olevan projektinhallintatyökalun kohdasta toistuvat tehtävät.

Ajankohtaista

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Projektinohjausohjelmiston timantit

17.12.2021

Lappeenrannan timanttia hiotaan edelleen

Kaakkois-Suomesta, Saimaan rannoilta, tulee suomalaisen ohjelmistokentän kummajainen: Oy Mercus Software Ltd, jonka Broker-ohjelmistotuotteet ovat 20 vuoden aikana hiipineet kuin salaa markkinajohtajan asemaan Suomen suurimmissa urakointiyrityksissä. Mistä oikein on kysymys?

Työkaluja ilman tekijöitä

03.12.2021

Työvoimapula pahenee

Kirjoitimme aiheesta jo aiemmin syksyllä - talotekniikka-alan työvoimapula pahenee kiihtyvällä tahdilla. Koko toimialaa uhkaa taantuma, ellei ongelmia saada ratkaistua.

Katso kaikki artikkelit