19.02.2021

Ilmanvaihdon kunto on kiinteistönpitäjän vastuulla

Jokaisen suomalaisen lähipiirissä on joku, joka on kärsinyt työpaikkansa tai oppilaitoksensa huonosta sisäilmasta. Ongelma on niin yleinen, että sitä voisi kutsua suorastaan kiinteistönpidon kansantaudiksi. Sillä kiinteistönpitäjän vastuulle tämä asia pääasiassa kaatuu, vaikka rakentajillakin on ongelmissa oma roolinsa. Suunnittelijat voidaan kai vapauttaa vastuusta, sillä tuskin kukaan tässä maassa on koskaan suunnitellut kiinteistöä, jonka ilmanvaihto olisi tarkoitettu umpioksi.

Suomen LVI-alan toimijoiden yhteenliittymä FINVAC vetää parhaillaan Ympäristöministeriön rahoittamana hanketta nimeltä Ilmanvaihdon katselmukset, jonka tuloksena pyritään jo maaliskuussa saamaan aikaan yhteinen näkemys katselmusten oikeasta toteutustavasta, koulutustarpeesta, vastuunjaosta ja laadunvarmistuksesta. Tässä vaiheessa voisi tietenkin kysyä, että miksi vasta nyt? Miksi ei jo kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten?

Vastausta tähän on hankala saada, mutta nytkin voidaan todeta, kuten niin monessa muussakin asiassa, että kyse on ollut rahasta. Kaikille kiinteistönpidon ammattilaisille on varmasti ollut selvä asia, että ilmanvaihtojärjestelmän on oltava kunnossa. Mutta kuinka usein ja millä tarkkuudella sen toiminta on tarkastettava, onkin toinen juttu. Suomen suurimman kiinteistömassan haltija, Senaatti-kiinteistöt, on sekin alkanut vasta muutama vuosi sitten toteuttaa järjestelmällisiä, määräaikaisia ilmanvaihdon katselmuksia. Toki Senaatti on huolehtinut kiinteistöjensä ilmanvaihdosta jo aiemminkin, mutta täsmällinen katselmointiohjeistus on puuttunut.

Ja kun rahasta puhutaan, on helppo todeta, että on aina halvempaa ennakoida kuin korjata jo tapahtunutta vahinkoa. FINVACin hankkeen tavoitteena on löytää kustannuksiltaan järkevä, portaittain syvenevä katselmuskäytäntö, jonka avulla voitaisiin kattaa koko maamme rakennuskanta esimerkiksi kolmen vuoden välein tehtävillä määräaikaistarkastuksilla. Jokaiselle tuttu vertailukohta löytyy autojen määräaikaisista katsastuksista, joilla varmistetaan autojen liikennekelpoisuus. Eivätkö rakennukset, joissa asumme ja käymme töissä, ole yhtä tärkeitä kuin liikennevälineet?

FINVACin tavoitteena on julkaista Ilmanvaihdon katselmukset -ohje tämän vuoden lopussa. Jo sitä ennen jokainen kiinteistönpidosta vastaava taho voi tarkistaa omat ohjeensa ja vastuullaan olevien kiinteistöjen ilmanvaihdon edellisen huolto- tai tarkastusajankohdan. Se löytynee kätevimmin kiinteistön sähköisestä huoltokirjasta, tai käytössä olevan projektinhallintatyökalun kohdasta toistuvat tehtävät.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit