19.02.2021

Ilmanvaihdon kunto on kiinteistönpitäjän vastuulla

Jokaisen suomalaisen lähipiirissä on joku, joka on kärsinyt työpaikkansa tai oppilaitoksensa huonosta sisäilmasta. Ongelma on niin yleinen, että sitä voisi kutsua suorastaan kiinteistönpidon kansantaudiksi. Sillä kiinteistönpitäjän vastuulle tämä asia pääasiassa kaatuu, vaikka rakentajillakin on ongelmissa oma roolinsa. Suunnittelijat voidaan kai vapauttaa vastuusta, sillä tuskin kukaan tässä maassa on koskaan suunnitellut kiinteistöä, jonka ilmanvaihto olisi tarkoitettu umpioksi.

Suomen LVI-alan toimijoiden yhteenliittymä FINVAC vetää parhaillaan Ympäristöministeriön rahoittamana hanketta nimeltä Ilmanvaihdon katselmukset, jonka tuloksena pyritään jo maaliskuussa saamaan aikaan yhteinen näkemys katselmusten oikeasta toteutustavasta, koulutustarpeesta, vastuunjaosta ja laadunvarmistuksesta. Tässä vaiheessa voisi tietenkin kysyä, että miksi vasta nyt? Miksi ei jo kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten?

Vastausta tähän on hankala saada, mutta nytkin voidaan todeta, kuten niin monessa muussakin asiassa, että kyse on ollut rahasta. Kaikille kiinteistönpidon ammattilaisille on varmasti ollut selvä asia, että ilmanvaihtojärjestelmän on oltava kunnossa. Mutta kuinka usein ja millä tarkkuudella sen toiminta on tarkastettava, onkin toinen juttu. Suomen suurimman kiinteistömassan haltija, Senaatti-kiinteistöt, on sekin alkanut vasta muutama vuosi sitten toteuttaa järjestelmällisiä, määräaikaisia ilmanvaihdon katselmuksia. Toki Senaatti on huolehtinut kiinteistöjensä ilmanvaihdosta jo aiemminkin, mutta täsmällinen katselmointiohjeistus on puuttunut.

Ja kun rahasta puhutaan, on helppo todeta, että on aina halvempaa ennakoida kuin korjata jo tapahtunutta vahinkoa. FINVACin hankkeen tavoitteena on löytää kustannuksiltaan järkevä, portaittain syvenevä katselmuskäytäntö, jonka avulla voitaisiin kattaa koko maamme rakennuskanta esimerkiksi kolmen vuoden välein tehtävillä määräaikaistarkastuksilla. Jokaiselle tuttu vertailukohta löytyy autojen määräaikaisista katsastuksista, joilla varmistetaan autojen liikennekelpoisuus. Eivätkö rakennukset, joissa asumme ja käymme töissä, ole yhtä tärkeitä kuin liikennevälineet?

FINVACin tavoitteena on julkaista Ilmanvaihdon katselmukset -ohje tämän vuoden lopussa. Jo sitä ennen jokainen kiinteistönpidosta vastaava taho voi tarkistaa omat ohjeensa ja vastuullaan olevien kiinteistöjen ilmanvaihdon edellisen huolto- tai tarkastusajankohdan. Se löytynee kätevimmin kiinteistön sähköisestä huoltokirjasta, tai käytössä olevan projektinhallintatyökalun kohdasta toistuvat tehtävät.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit