23.06.2021

Etätyösäännöistä tuli suuryhtiöiden välinen kisa

Ihminen etätöissä

Alkukesästä mediassa uutisoitiin, kuinka teknologiajätti Apple pakottaa työntekijänsä toimistolle vähintään kolmena päivänä viikossa. Uutinen sai monet pohtimaan, miksi Apple on päätynyt moiseen ratkaisuun, ja toisaalta, kuinka erilaista on työkulttuuri Atlantin takana verrattuna eurooppalaiseen. Lisämausteensa soppaan toi Huawein kyberturvajohtaja, joka ilmoitti tekevänsä 80-tuntisia työviikkoja, ja vaati kaikkia muita tekemään samoin.

Suomessa Applen ulostulo näkyi paria viikkoa myöhemmin, kun teleoperaattori DNA ilmoitti sallivansa henkilöstölleen etätyöt kokonaan ilman rajoituksia. Yhtiön henkilöstöjohtaja kertoi, että tärkeintä on luottamus työnantajan ja työntekijän välillä, ja vapaus valita itsenäisesti, missä työnsä tekee.

Tuore uutinen tältä viikolta kertoo, että Nokia “nokittaa” ja tarjoaa enemmän etätyöpäiviä kuin Apple. Yhtiön tiedotteen mukaan ensi vuoden alusta astuu voimaan käytäntö, joka sallii kolme etätyöpäivää viikossa ja järjestelystä on tulossa pysyvä. Nokian tavoitteena on toimintakulttuuri, jota määrittelevät avoimuus ja pelottomuus. Päätös heijastuu jatkossa myös Nokian toimitilaratkaisuihin, sillä yhtiö aikoo varata suuren osan työtiloista ryhmätöitä ja kokouksia varten. Ulkopuolisen silmin kokoustiloihin panostaminen kuulostaa hiukan erikoiselta, kun kokouksia voidaan pääosin hoitaa etäyhteyksiä käyttäen.

Mutta kokonaisuutena tilanne näyttää jännittävältä. Mikä suuryhtiö ilmoittaa seuraavaksi, että omista toimitiloista luovutaan kokonaan? Ja vielä tärkeämpää: milloin saamme lukea, kuinka työnjohto ja projektien ohjaus onnistuvat etänä? Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi tiedotteessaan, että teknologia on mahdollistanut toimintaympäristön muutokseen tarvittavat innovaatiot. Se on tietenkin totta, mutta tarvittava teknologia on ollut olemassa jo yli 15 vuotta.

Me väitämme, että suurin haaste on ollut ja tulee edelleen olemaan tehokas ja oikealla tavalla toteutettu projektinohjaus, tehtävien priorisointi ja niitä tukevat työkalut, eli projektinohjausjärjestelmä, joka on alusta lähtien rakennettu etätöitä ja etäohjausta silmällä pitäen. Tärkeintä on oikein ohjatusta tekemisestä kasvava luottamus, jonka perusta, tavoitteet ja seuranta ovat läpinäkyviä kaikille osapuolille.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit