27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Ovatko investoinnit seiniin ja sähköjohtoihin muuttumassa tarpeettomiksi? Kuka lopulta maksaa toimitiloista syntyvät kulut?

Kun tekemisen kulttuuri työpaikoilla muuttuu, myös johtamisen on muututtava. HS Vision kolumnisti Matti Tyynysniemi kirjoittaa etätyöhön olennaisesti liittyvästä valinnanvapaudesta, joka lopulta määrittää kaikkein eniten työntekijän viihtyvyyttä ja samalla työtehoa.

Tyysniemi kirjoittaa: ”Hyvässä työsuhteessa työntekijä ja työnantaja pyrkivät yhdessä työntekijän ’kestävään kehitykseen’. Työntekijän halutaan suoriutuvan ja kehittyvän parhaansa mukaan, mutta niin, että tämä ei tapahdu lyhytnäköisesti jaksamisen ja elämän muiden tärkeiden asioiden kustannuksella.”

Työnantajan on Tyysniemen mukaan osattava olla puuttumatta työntekijän valintoihin toimisto- ja etätyön välillä, koska ihmiset ovat erilaisia. Hänen kanssaan on helppo olla tästä samaa mieltä. Kun työnohjaukseen on käytössä kattavat ja ketterät työkalut, jotka toimivat yhtä lailla maantieteestä riippumatta, voivat sekä esimies että työntekijä keskittyä siihen, mikä on kummankin ydintehtävä. Luova työntekijä on tehokas työntekijä, mutta luovuus ei kukoista kehyksissä ja lokeroissa.

Toki tämä vaatii työnantajan edustajalta, siis esimieheltä, kykyä kannustaa ja johtaa myös etätyötä tekeviä alaisiaan oikein. Ja samaan aikaan työntekijän on luotava tuloksellinen ja luottamusta kasvattava ilmapiiri, jossa hän avoimesti kertoo edistymisestään, mutta myös vaikeuksistaan, jos sellaisia ilmenee. Tällainen toiminta johtaa vähitellen esimies- ja alaisroolien muuttumiseen, koska molemmat kantavat itsenäisesti vastuuta omasta työstään. Ja molemmat kantavat yhdessä vastuuta koko yrityksen menestyksestä, koska siitä riippuu, että mielekästä työtä on myös tulevaisuudessa tarjolla. Riippumatta siitä, missä osoitteessa työtuoli sijaitsee.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Työpari suunnittelee rakennushanketta piirustusten ja laskimen kanssa

28.06.2021

Miksi rakennushankkeiden budjetit ylittyvät?

Lienee mahdotonta löytää tästä maasta julkista rakennushanketta, jonka budjetti ei olisi ylittynyt – ja vieläpä roimasti. Yksityisrahoitteisissa hankkeissa tilanne saattaa olla hiukan parempi, mutta ei niissäkään kehumista ole. Hulluinta tilanteessa on se, että ilmiö on kansainvälinen. Ilmiötä pidetään jopa rakennusalalle tyypillisenä – mutta miten tämä on mahdollista? Kuka haluaa ostaa tuotteen, jonka lopullinen hinta ei ole selvillä ostopäätöstä tehdessä, mutta oletettavasti se muodostuu kalliimmaksi kuin on luvattu?

Katso kaikki artikkelit