03.05.2021

Vähemmän rajapintoja, vähemmän ongelmia

Viime vuosien uutiset isoista julkishallinnon järjestelmähankinnoista ovat olleet poikkeuksetta surullista luettavaa. Todennäköisesti yksityissektori kärsii samoista ongelmista, mutta niistä ei kirjoiteta tiedotteita – ellei ole pakko. Mutta kuulostaa varmaan tutulta: ”XX-järjestelmän aloitus viivästyi”, ”YY:n käyttöönotto lähti liikkeelle kompastellen”, ”NN otti käyttöön ZZ:n, jonka piti helpottaa tiedonsiirtoa, mutta toisin kävi”.

Mistä tämä johtuu? Ylläolevat otsikot eivät ole keksittyjä, ikävä kyllä. Taustalla on tietenkin se, että moni organisaatio on vuosien saatossa hankkinut uusia järjestelmiä sitä mukaa, kun tiedonkäsittelyn tarpeita on syntynyt, tai joku on uutta järjestelmää kaupitellut. Mutta usein hankinnat on tehty ottamatta lainkaan selvää siitä, miten uusi järjestelmä integroidaan vanhaan, tai onko yrityksessä kenties jo olemassa järjestelmä, joka päivityksen jälkeen voisi ottaa uudet tehtävät hoitoonsa.

Selvitystyö järjestelmien sekamelskassa jää tekemättä siksi, että se on – sekamelska. Kukaan ei halua ottaa vastuulleen sadan eri järjestelmän ominaisuuksien läpikäymistä. Kaiken lisäksi osa ”järjestelmistä” saattaa olla vaikkapa Excel-taulukoita, joihin on vuosien varrella upotettu valtava määrä tietoa ja osaamista.

Onneksi tunnelin päässä siintää valoa. Järjestelmien yhteensopivuus paranee. Rakennussektorin YTV-hanke etenee. Tietojärjestelmiin liittyvä mystiikka vähenee, kun selainpohjaiset, käyttöjärjestelmistä riippumattomat ratkaisut arkipäiväistyvät ja tietotekniikka ymmärretään työkaluksi, ei itseisarvoksi. Sen tehtävä on auttaa ammattilaista tekemään työnsä mahdollisimman hyvin, ei muuta.

Ja jotta järjestelmien yhteensopivuusongelmat jäisivät historiaan, on jokaisen hankintapäätöksen edessä pohdittava sitä, kuinka monta vanhaa järjestelmää uusi voi korvata. Mitä vähemmän järjestelmiä, sitä vähemmän järjestelmien välisiä rajapintoja, ja sitä vähemmän ongelmia tulevaisuudessa. Tämän me olemme oppineet. Pidetään siitä kiinni.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit