03.05.2021

Vähemmän rajapintoja, vähemmän ongelmia

Viime vuosien uutiset isoista julkishallinnon järjestelmähankinnoista ovat olleet poikkeuksetta surullista luettavaa. Todennäköisesti yksityissektori kärsii samoista ongelmista, mutta niistä ei kirjoiteta tiedotteita – ellei ole pakko. Mutta kuulostaa varmaan tutulta: ”XX-järjestelmän aloitus viivästyi”, ”YY:n käyttöönotto lähti liikkeelle kompastellen”, ”NN otti käyttöön ZZ:n, jonka piti helpottaa tiedonsiirtoa, mutta toisin kävi”.

Mistä tämä johtuu? Ylläolevat otsikot eivät ole keksittyjä, ikävä kyllä. Taustalla on tietenkin se, että moni organisaatio on vuosien saatossa hankkinut uusia järjestelmiä sitä mukaa, kun tiedonkäsittelyn tarpeita on syntynyt, tai joku on uutta järjestelmää kaupitellut. Mutta usein hankinnat on tehty ottamatta lainkaan selvää siitä, miten uusi järjestelmä integroidaan vanhaan, tai onko yrityksessä kenties jo olemassa järjestelmä, joka päivityksen jälkeen voisi ottaa uudet tehtävät hoitoonsa.

Selvitystyö järjestelmien sekamelskassa jää tekemättä siksi, että se on – sekamelska. Kukaan ei halua ottaa vastuulleen sadan eri järjestelmän ominaisuuksien läpikäymistä. Kaiken lisäksi osa ”järjestelmistä” saattaa olla vaikkapa Excel-taulukoita, joihin on vuosien varrella upotettu valtava määrä tietoa ja osaamista.

Onneksi tunnelin päässä siintää valoa. Järjestelmien yhteensopivuus paranee. Rakennussektorin YTV-hanke etenee. Tietojärjestelmiin liittyvä mystiikka vähenee, kun selainpohjaiset, käyttöjärjestelmistä riippumattomat ratkaisut arkipäiväistyvät ja tietotekniikka ymmärretään työkaluksi, ei itseisarvoksi. Sen tehtävä on auttaa ammattilaista tekemään työnsä mahdollisimman hyvin, ei muuta.

Ja jotta järjestelmien yhteensopivuusongelmat jäisivät historiaan, on jokaisen hankintapäätöksen edessä pohdittava sitä, kuinka monta vanhaa järjestelmää uusi voi korvata. Mitä vähemmän järjestelmiä, sitä vähemmän järjestelmien välisiä rajapintoja, ja sitä vähemmän ongelmia tulevaisuudessa. Tämän me olemme oppineet. Pidetään siitä kiinni.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit