16.06.2021

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi huhtikuussa

Kerrostalotyömaa

Tilastokeskuksen tuoreen julkaisun mukaan (Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 2021) rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto ja myynnin määrä kääntyivät kasvuun tämän vuoden huhtikuussa. Muutos on sillä tavalla merkittävä, että edellinen käänne kasvuun on tapahtunut heinäkuussa 2020, minkä jälkeen kasvuluvut ovat olleet pelkästään negatiivisia.

Tilaston mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 0,7 prosenttia ja myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, 1,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihto kasvoi vahvasti erityisesti maa- ja vesirakentamisen toimialalla. Tiedot kerätään Verohallinnon tilastoista ja niitä tarkennetaan Tilastokeskuksen omilla tiedusteluilla.

Rakennusyritysten liikevaihto heijastuu viiveellä talotekniikan urakointiyritysten liikevaihtoon, ja toisaalta se näkyy etuajassa toimialan suunnitteluyritysten liikevaihdossa. Vaikka kasvuluvut ovat toistaiseksi pieniä, on suunnanmuutos selvä ja antaa toivoa tulevasta. Lisäksi kentältä tulleiden tietojen mukaan koko toimiala suhtautuu varsin luottavaisesti tulevaisuuteen, eikä esimerkiksi rakennesuunnitteluun erikoistuneissa yrityksissä varsinaista notkahdusta ole edes koettu, mutta projektien koko on saattanut hetkellisesti pienentyä.

Talotekniikka-alan tarjouslaskenta ei myöskään ole kohdannut notkahdusta, sillä kokemuksesta tiedetään, että kun suhdanteet menevät alaspäin, urakkalaskennan käyrät jatkavat kasvuaan, sillä huonoina aikoina kilpailu kiristyy. Tosin ikävä kyllä laskijoille ei voi luvata leppoisia työpäiviä nytkään, kun käyrät lopulta kääntyvät ylös. Alalle on päässyt syntymään patoutunutta painetta ja korjausvelkaa, jota ruvetaan nyt kovaa tahtia purkamaan. On siis aika teroittaa kynät ja varmistaa, että laskentaohjelmat ovat ajan tasalla.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit