16.06.2021

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi huhtikuussa

Kerrostalotyömaa

Tilastokeskuksen tuoreen julkaisun mukaan (Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 2021) rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto ja myynnin määrä kääntyivät kasvuun tämän vuoden huhtikuussa. Muutos on sillä tavalla merkittävä, että edellinen käänne kasvuun on tapahtunut heinäkuussa 2020, minkä jälkeen kasvuluvut ovat olleet pelkästään negatiivisia.

Tilaston mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 0,7 prosenttia ja myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, 1,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihto kasvoi vahvasti erityisesti maa- ja vesirakentamisen toimialalla. Tiedot kerätään Verohallinnon tilastoista ja niitä tarkennetaan Tilastokeskuksen omilla tiedusteluilla.

Rakennusyritysten liikevaihto heijastuu viiveellä talotekniikan urakointiyritysten liikevaihtoon, ja toisaalta se näkyy etuajassa toimialan suunnitteluyritysten liikevaihdossa. Vaikka kasvuluvut ovat toistaiseksi pieniä, on suunnanmuutos selvä ja antaa toivoa tulevasta. Lisäksi kentältä tulleiden tietojen mukaan koko toimiala suhtautuu varsin luottavaisesti tulevaisuuteen, eikä esimerkiksi rakennesuunnitteluun erikoistuneissa yrityksissä varsinaista notkahdusta ole edes koettu, mutta projektien koko on saattanut hetkellisesti pienentyä.

Talotekniikka-alan tarjouslaskenta ei myöskään ole kohdannut notkahdusta, sillä kokemuksesta tiedetään, että kun suhdanteet menevät alaspäin, urakkalaskennan käyrät jatkavat kasvuaan, sillä huonoina aikoina kilpailu kiristyy. Tosin ikävä kyllä laskijoille ei voi luvata leppoisia työpäiviä nytkään, kun käyrät lopulta kääntyvät ylös. Alalle on päässyt syntymään patoutunutta painetta ja korjausvelkaa, jota ruvetaan nyt kovaa tahtia purkamaan. On siis aika teroittaa kynät ja varmistaa, että laskentaohjelmat ovat ajan tasalla.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit