28.06.2021

Miksi rakennushankkeiden budjetit ylittyvät?

Työpari suunnittelee rakennushanketta piirustusten ja laskimen kanssa

Lienee mahdotonta löytää tästä maasta julkista rakennushanketta, jonka budjetti ei olisi ylittynyt – ja vieläpä roimasti. Yksityisrahoitteisissa hankkeissa tilanne saattaa olla hiukan parempi, mutta ei niissäkään kehumista ole. Hulluinta tilanteessa on se, että ilmiö on kansainvälinen. Ilmiötä pidetään jopa rakennusalalle tyypillisenä – mutta miten tämä on mahdollista? Kuka haluaa ostaa tuotteen, jonka lopullinen hinta ei ole selvillä ostopäätöstä tehdessä, mutta oletettavasti se muodostuu kalliimmaksi kuin on luvattu?

Ongelman juuret ovat rakennus- ja kiinteistöalalle vakiintuneessa mallissa, jossa ensin suunnitellaan ja sitten vasta lasketaan. Koska suunnittelu etenee vaiheittain arkkitehti- ja rakennesuunnitelmien kautta talotekniikan suunnitteluun, myös tarjouslaskenta etenee samojen vaiheiden mukaan. Laskentaa tehdään eri yrityksissä, ja vaikka kustannukset näyttäisivät nousevan budjetoidusta, prosessi on hyvin harvoin rekursiivinen, toisin sanoen se ei palaudu edelliseen vaiheeseen kovin helposti. Juna on jo liikkeellä, eikä sitä voi pysäyttää.

Mikä siis neuvoksi? Onko tilanteelle tehtävissä mitään?

Ainakin yksi keino on ylitse muiden: nopea ja tehokas tarjouslaskenta. Jos laskentajärjestelmä tukee pitkälle vietyjä automaattisia toimintoja ja tarjousten revisiointia, ei ole mitään syytä, miksi laskentaa ei voitaisi tehdä uudestaan joka kerta, kun suunnitelma muuttuu. Ja jos laskenta on riittävän tehokasta, se voi myös suorastaan kannustaa suunnitelmapäivityksiin ja kustannustehokkaampiin ratkaisuihin. Tämä vaatii toimivaa ja hyvää vuoropuhelua rakennuttajan, suunnittelijan, tarjouslaskijan ja urakoitsijan välillä. Näin voidaan saavuttaa rakennus- ja talotekniikkahankkeita, jotka toteutuvat budjetin mukaan ja aikataulussa, ja joiden lopputuloksen laatu vastaa tilattua.

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, sanottiin ennen. Kenelläkään ei ole varaa ostaa tuotetta, jonka hintaa ei tiedä. Luotettava tarjouslaskenta on perusoikeus, joka kuuluu kaikille.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit