21.05.2021

Matematiikka ja resurssien hallinta

Viime viikkoina koulutuskeskustelun kuumin puheenaihe on ollut matematiikan merkitys ja asema lukio-opetuksessa. Pitkän matematiikan arvosanoista saa enemmän pisteitä kuin vaikkapa vieraista kielistä, riippumatta siitä mihin opiskelija on seuraavaksi hakemassa.

Voidaan varmasti sanoa, että sekä matematiikka että vieraat kielet ovat nykymaailmassa tärkeitä, muista oppiaineista puhumattakaan. Mutta matematiikasta puhuttaessa unohtuu helposti, miten uskomattomaan monessa asiassa matemaattinen ongelmanratkaisu on aivan keskeisessä roolissa.

Otetaan vaikkapa projektinohjauksen tärkeä osa, resurssien hallinta, ja ruvetaan laatimaan kaavaa, jolla käytettävät resurssit saadaan kohtaamaan projektin aikataulujen kanssa.

Muuttujalistalle otetaan henkilöt, henkilöiden osaamiset (joita on useita), ajanjaksot, jolloin henkilöt ovat käytettävissä (ja joista osa on alle 100%, osa muuten ehdollisia), henkilöiden työnantajatiedot, laskutushinnat, paikkakuntatiedot ja niin edelleen.

Lisää muuttujia saadaan, kun listataan työkalut, niiden ominaisuudet (esimerkiksi nosturin kapasiteetti), niiden vapaat käyttöajat, lokaatiot, työkalujen käyttö- ja omistusoikeudet, rajoitukset käyttökohteissa, ja niin edelleen.

Ja edelleen on otettava huomioon, että projektin tietyssä työvaiheessa tarvitaan ehdottomasti tietyntyyppistä työkalua ja tietyntyyppistä osaamista, eli saatavilla olevista resursseista vain osa kelpaa avoinna olevaan tehtävään. Sitten ruvetaan kytkemään henkilöitä, työkaluja, aikatauluja ja sijainteja yhteen.

Vaikka edellä listattiin vasta osa muuttujista, jo näilläkin määrillä jokainen matematiikan perusteita ymmärtävä käsittää, että erilaisten kombinaatioiden valtava määrä kasvaa eksponentiaalisesti aina, kun uusi muuttuja lisätään yhtälöön.

Nyt kysymys: haluaako joku hallita tällaista kokonaisuutta vaikkapa excel-taulukolla? Vai olisiko parempi luottaa järjestelmään, jonka sisäänrakennetut algoritmit on kehitetty nimenomaisesti ratkomaan yllä kuvattuja yhtälöryppäitä? Vastaus taitaa olla ilmiselvä.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit