Matematiikka ja resurssien hallinta

Viime viikkoina koulutuskeskustelun kuumin puheenaihe on ollut matematiikan merkitys ja asema lukio-opetuksessa. Pitkän matematiikan arvosanoista saa enemmän pisteitä kuin vaikkapa vieraista kielistä, riippumatta siitä mihin opiskelija on seuraavaksi hakemassa.
Voidaan varmasti sanoa, että sekä matematiikka että vieraat kielet ovat nykymaailmassa tärkeitä, muista oppiaineista puhumattakaan. Mutta matematiikasta puhuttaessa unohtuu helposti, miten uskomattomaan monessa asiassa matemaattinen ongelmanratkaisu on aivan keskeisessä roolissa.
Otetaan vaikkapa projektinohjauksen tärkeä osa, resurssien hallinta, ja ruvetaan laatimaan kaavaa, jolla käytettävät resurssit saadaan kohtaamaan projektin aikataulujen kanssa.
Muuttujalistalle otetaan henkilöt, henkilöiden osaamiset (joita on useita), ajanjaksot, jolloin henkilöt ovat käytettävissä (ja joista osa on alle 100%, osa muuten ehdollisia), henkilöiden työnantajatiedot, laskutushinnat, paikkakuntatiedot ja niin edelleen.
Lisää muuttujia saadaan, kun listataan työkalut, niiden ominaisuudet (esimerkiksi nosturin kapasiteetti), niiden vapaat käyttöajat, lokaatiot, työkalujen käyttö- ja omistusoikeudet, rajoitukset käyttökohteissa, ja niin edelleen.
Ja edelleen on otettava huomioon, että projektin tietyssä työvaiheessa tarvitaan ehdottomasti tietyntyyppistä työkalua ja tietyntyyppistä osaamista, eli saatavilla olevista resursseista vain osa kelpaa avoinna olevaan tehtävään. Sitten ruvetaan kytkemään henkilöitä, työkaluja, aikatauluja ja sijainteja yhteen.
Vaikka edellä listattiin vasta osa muuttujista, jo näilläkin määrillä jokainen matematiikan perusteita ymmärtävä käsittää, että erilaisten kombinaatioiden valtava määrä kasvaa eksponentiaalisesti aina, kun uusi muuttuja lisätään yhtälöön.
Nyt kysymys: haluaako joku hallita tällaista kokonaisuutta vaikkapa excel-taulukolla? Vai olisiko parempi luottaa järjestelmään, jonka sisäänrakennetut algoritmit on kehitetty nimenomaisesti ratkomaan yllä kuvattuja yhtälöryppäitä? Vastaus taitaa olla ilmiselvä.
Ajankohtaista

03.04.2023
Kaikki suuri
Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

17.10.2022
Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022
Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

17.08.2022
LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta
Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

06.05.2022
Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.
Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

25.04.2022
Oletko kuullut Brokerista?
Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

07.04.2022
Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!
Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022
Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää
Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022
Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä
Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.