21.05.2021

Matematiikka ja resurssien hallinta

Viime viikkoina koulutuskeskustelun kuumin puheenaihe on ollut matematiikan merkitys ja asema lukio-opetuksessa. Pitkän matematiikan arvosanoista saa enemmän pisteitä kuin vaikkapa vieraista kielistä, riippumatta siitä mihin opiskelija on seuraavaksi hakemassa.

Voidaan varmasti sanoa, että sekä matematiikka että vieraat kielet ovat nykymaailmassa tärkeitä, muista oppiaineista puhumattakaan. Mutta matematiikasta puhuttaessa unohtuu helposti, miten uskomattomaan monessa asiassa matemaattinen ongelmanratkaisu on aivan keskeisessä roolissa.

Otetaan vaikkapa projektinohjauksen tärkeä osa, resurssien hallinta, ja ruvetaan laatimaan kaavaa, jolla käytettävät resurssit saadaan kohtaamaan projektin aikataulujen kanssa.

Muuttujalistalle otetaan henkilöt, henkilöiden osaamiset (joita on useita), ajanjaksot, jolloin henkilöt ovat käytettävissä (ja joista osa on alle 100%, osa muuten ehdollisia), henkilöiden työnantajatiedot, laskutushinnat, paikkakuntatiedot ja niin edelleen.

Lisää muuttujia saadaan, kun listataan työkalut, niiden ominaisuudet (esimerkiksi nosturin kapasiteetti), niiden vapaat käyttöajat, lokaatiot, työkalujen käyttö- ja omistusoikeudet, rajoitukset käyttökohteissa, ja niin edelleen.

Ja edelleen on otettava huomioon, että projektin tietyssä työvaiheessa tarvitaan ehdottomasti tietyntyyppistä työkalua ja tietyntyyppistä osaamista, eli saatavilla olevista resursseista vain osa kelpaa avoinna olevaan tehtävään. Sitten ruvetaan kytkemään henkilöitä, työkaluja, aikatauluja ja sijainteja yhteen.

Vaikka edellä listattiin vasta osa muuttujista, jo näilläkin määrillä jokainen matematiikan perusteita ymmärtävä käsittää, että erilaisten kombinaatioiden valtava määrä kasvaa eksponentiaalisesti aina, kun uusi muuttuja lisätään yhtälöön.

Nyt kysymys: haluaako joku hallita tällaista kokonaisuutta vaikkapa excel-taulukolla? Vai olisiko parempi luottaa järjestelmään, jonka sisäänrakennetut algoritmit on kehitetty nimenomaisesti ratkomaan yllä kuvattuja yhtälöryppäitä? Vastaus taitaa olla ilmiselvä.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit