18.03.2021

Luottamus työntekijöihin parantaisi tuottavuutta

Yle julkaisi tällä viikolla tutkimuksen, jonka mukaan Suomessa jää valtava määrä etätyötä tekemättä – ja syy on yksinkertainen ja karu. Työnantajan luottamuksen puute.

Moni Ylen kyselyyn vastannut kertoi, että etätöihin ei pääse, vaikka erikseen pyytäisi. Töitä tehdään hampaat irvessä konttoreissa ja toimistoissa, esimiehen valvovan silmän alla. Ja samaan aikaa niillä työpaikoilla, joilla etätyöhön suorastaan kannustetaan, on huomattu jännittävä ilmiö: työteho on kasvanut. Kun aikaa ei mene turhaan siirtyilyyn palaverista toiseen tai pitkiin työmatkoihin, aikaa jää enemmän siihen, mikä pitää yritykset pystyssä, eli tuottavaan työhön.

Mikä etätöissä siis pelottaa? Tai suoremmin: miksi työntekijöihin ei luoteta? Tekniikka ei voi olla este etätöille, sillä kaikki pelaa jo: verkkoyhteydet, videoneuvotteluohjelmistot, työnohjausjärjestelmät. Miksi ne eivät riitä?

Ajatellaanpa asiaa toisin päin. Jos olet työnantaja, ja olet valinnut itsellesi hyvän tiimin tekemään hyvää työtä. Mitä sinun pitää tehdä, jotta tiimisi tuottavuus ja luovuus pysyisivät huipussaan? Vastaus: anna heidän keskittyä tekemään sitä, missä he ovat hyviä, sillä juuri siksi sinä olet heidät palkannut. Seuraava kysymys: voivatko työntekijäsi keskittyä olemaan hyvin työssään, jos viestisi heille on: en luota sinuun. Tule istumaan toimistolle, jotta näen ettet lorvi kahvihuoneessa liian pitkään.

Asia lienee selvä. Jos sinulla on hyviä osaajia, niin luota heihin ja näytä se. Anna heidän tehdä työnsä vaikka iglussa, kunhan siellä on toimiva netti. Tänä päivänä kaikki sellainen työ, joka ei vaadi fyysistä paikallaoloa, on tehokkainta tehdä siellä, missä työntekijä viihtyy. Jollekin se voi olla kesämökin laituri, toiselle oman keittiön pöytä, kolmannelle työkavereiden täyttämä toimisto (sitten kun se on taas turvallista). Työnantajan tehtäväksi jää tarjota vaihtoehtoja ja kertoa samalla: minä luotan sinuun, koska olet hyvä työssäsi ja annat sen myös näkyä. Kiitos siitä.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit