09.03.2021

Läpinäkyvä tiedonsaanti parantaa kiinteistöjen hyvinvointia

Alkuvuoden hätkähdyttävin kiinteistöalaa koskeva uutinen oli Kilpailu- ja kuluttajaviraston paljastama kartelli, jossa on viraston väitteiden mukaan ollut mukana sekä Isännöintiliitto että joukko alan johtavia yrityksiä. Ottamatta itse asiaan sen tarkemmin kantaa(i) on helppo todeta, että alalle on päässyt vuosikymmenien myötä syntymään käytäntöjä, jotka ovat olleet omiaan hämärtämään käsitystä kiinteistönpidon kustannuksista, niiden syntytavasta, yleisestä hintatasosta ja monista muista kuluihin vaikuttavista seikoista. Yksi keskustelun polttopisteeseen nousseista asioista on ollut isännöitsijäntodistuksen hinta, jolla isännöitsijät näyttävät tehneen paljon helppoa rahaa.

Helsingin Sanomat muistutti pääkirjoituksessaan taloyhtiöiden hallituksia niille kuuluvasta vastuusta. Lehti ilmaisi asian poikkeuksellisen kovasanaisesti näin: ”Jos [taloyhtiön hallituksen] puheenjohtaja on tyhmä tai laiska, isännöitsijä voi häärätä miten tahtoo.” Ja näinhän se tietenkin on, vaikka suurin osa isännöitsijöistä tekee varmasti työnsä hyvin ja vastuullisesti, olipa tilanne mikä tahansa.

Mutta miten parannettaisiin taloyhtiöiden mahdollisuuksia pysyä paremmin selvillä yhtiön tilaamien palveluiden hinnoista ja niiden suhteesta alan yleisen hintatasoon? Kiinteistöliitto uutisoi vastikään, että sen jäsenmäärä ylitti jo 30 000. Määrä on suuri, mutta kun Suomen asunto-osakeyhtiöiden kokonaismäärä on 90 000, niin kirittävää on vielä. Eräs Kiinteistöliiton tärkeimmistä tehtävistä on tiedon kerääminen, tuottaminen ja jakaminen sen jäsenyhtiöille. Eikä tämäkään vielä riitä, vaan tiedon saatavuus on tehtävä niin helpoksi, että se laiskinkin hallituksen puheenjohtaja saa tarvittavat tiedot eteensä ja myös ymmärtää, mistä on kyse.

”Taloyhtiöissä on tarvetta tiedolle, ja tämä korostuu kiinteistön tullessa peruskorjausikään sekä maailman muuttuessa. Lainsäädännön muutokset, tekninen kehitys ja digitalisaatio, talojen ja asukkaiden ikääntyminen sekä palvelujen kehitys tuovat tarvetta taloyhtiöissä päivittää omaa osaamista ja tietoja”, sanoo Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen liiton verkkosivuilla.

Tiedon saatavuuden ja ymmärrettävyyden paras tae ovat toimivat tietojärjestelmät. Niiden tehtävä tänä päivänä on varmistaa, että esimerkiksi toimittajien hintavertailussa käytettävä tieto on aina ajantasaista, yhteismitallista ja siksi vertailukelpoista. Näin koko toimialan läpinäkyvyys sekä hinnoittelussa että toiminnan laadussa voidaan nostaa sille kuuluvalle tasolle. Kiinteistöjen ylläpidosta kuuluukin maksaa, sitä ei kukaan kiistä. Kysymys on vain siitä, että kustannukset kohdistuvat oikeisiin asioihin. Kun kiinteistöt voivat hyvin, myös asukkaat voivat hyvin.

(i) Lopullisen päätöksen kartelliepäilystä tekee markkinaoikeus.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit