09.03.2021

Läpinäkyvä tiedonsaanti parantaa kiinteistöjen hyvinvointia

Alkuvuoden hätkähdyttävin kiinteistöalaa koskeva uutinen oli Kilpailu- ja kuluttajaviraston paljastama kartelli, jossa on viraston väitteiden mukaan ollut mukana sekä Isännöintiliitto että joukko alan johtavia yrityksiä. Ottamatta itse asiaan sen tarkemmin kantaa(i) on helppo todeta, että alalle on päässyt vuosikymmenien myötä syntymään käytäntöjä, jotka ovat olleet omiaan hämärtämään käsitystä kiinteistönpidon kustannuksista, niiden syntytavasta, yleisestä hintatasosta ja monista muista kuluihin vaikuttavista seikoista. Yksi keskustelun polttopisteeseen nousseista asioista on ollut isännöitsijäntodistuksen hinta, jolla isännöitsijät näyttävät tehneen paljon helppoa rahaa.

Helsingin Sanomat muistutti pääkirjoituksessaan taloyhtiöiden hallituksia niille kuuluvasta vastuusta. Lehti ilmaisi asian poikkeuksellisen kovasanaisesti näin: ”Jos [taloyhtiön hallituksen] puheenjohtaja on tyhmä tai laiska, isännöitsijä voi häärätä miten tahtoo.” Ja näinhän se tietenkin on, vaikka suurin osa isännöitsijöistä tekee varmasti työnsä hyvin ja vastuullisesti, olipa tilanne mikä tahansa.

Mutta miten parannettaisiin taloyhtiöiden mahdollisuuksia pysyä paremmin selvillä yhtiön tilaamien palveluiden hinnoista ja niiden suhteesta alan yleisen hintatasoon? Kiinteistöliitto uutisoi vastikään, että sen jäsenmäärä ylitti jo 30 000. Määrä on suuri, mutta kun Suomen asunto-osakeyhtiöiden kokonaismäärä on 90 000, niin kirittävää on vielä. Eräs Kiinteistöliiton tärkeimmistä tehtävistä on tiedon kerääminen, tuottaminen ja jakaminen sen jäsenyhtiöille. Eikä tämäkään vielä riitä, vaan tiedon saatavuus on tehtävä niin helpoksi, että se laiskinkin hallituksen puheenjohtaja saa tarvittavat tiedot eteensä ja myös ymmärtää, mistä on kyse.

”Taloyhtiöissä on tarvetta tiedolle, ja tämä korostuu kiinteistön tullessa peruskorjausikään sekä maailman muuttuessa. Lainsäädännön muutokset, tekninen kehitys ja digitalisaatio, talojen ja asukkaiden ikääntyminen sekä palvelujen kehitys tuovat tarvetta taloyhtiöissä päivittää omaa osaamista ja tietoja”, sanoo Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen liiton verkkosivuilla.

Tiedon saatavuuden ja ymmärrettävyyden paras tae ovat toimivat tietojärjestelmät. Niiden tehtävä tänä päivänä on varmistaa, että esimerkiksi toimittajien hintavertailussa käytettävä tieto on aina ajantasaista, yhteismitallista ja siksi vertailukelpoista. Näin koko toimialan läpinäkyvyys sekä hinnoittelussa että toiminnan laadussa voidaan nostaa sille kuuluvalle tasolle. Kiinteistöjen ylläpidosta kuuluukin maksaa, sitä ei kukaan kiistä. Kysymys on vain siitä, että kustannukset kohdistuvat oikeisiin asioihin. Kun kiinteistöt voivat hyvin, myös asukkaat voivat hyvin.

(i) Lopullisen päätöksen kartelliepäilystä tekee markkinaoikeus.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit