25.03.2021

Kestävän kasvun ohjelmaluonnos tarjoaa investointeja kiinteistöalalle

Suomen hallitus julkaisi vastikään luonnoksen siitä, mihin EU:n elpymismiljardit voitaisiin käyttää, sitten kun ne joskus tänne saadaan. Miljardeille on tietenkin monta ottajaa, ja suunnitelmaa hiotaan vielä. Lopullisen siunauksen rahojen käytölle antaa EU:n neuvosto ensi kesänä.

Tässä vaiheessa luonnos näyttää lupaavalta Suomen rakennetun ympäristön ja erityisesti kiinteistöalan kannalta. EU haluaa nähdä, että rahoitusta käytetään kestävän kasvun edistämiseen ja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn, ja niissä tehtävissä kiinteistöala on avainasemassa. Rakennettu ympäristö tuottaa 38 prosenttia Suomen hiilipäästöistä ja sen osuus energiankulutuksesta on 42 prosenttia, joten investoimalla rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseen saadaan suoraan aikaan EU:n tavoitteiden mukaisia tuloksia. Erityisesti on hyvä huomata, että hallituksen suunnitelmassa nostetaan esiin yritysten merkittävä rooli tavoitteiden saavuttamisessa. Yritykset nähdään vetureina, joiden investointeja tukemalla tavoitteet voidaan saavuttaa tehokkaammin kuin pelkkiä veroinstrumentteja tai finanssipolitiikan keinoja käyttämällä.

Eräs yksittäinen kestävän kasvun työkalu ohjelmaluonnoksen mukaan on digitalisaatio ja datan täysipainoinen hyödyntäminen sähköisiä järjestelmiä käyttäen. Rakennusteollisuus RT kommentoikin hallituksen ohjelmaluonnosta tuoreeltaan todeten, että rakennetun ympäristön digitalisaatio näyttäisi lunnoksen mukaan olevan eräs tärkeimmistä elpymisrahojen käyttökohteista. RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii vielä tiedotteessaan, että ”Ohjelman jatkovalmisteluissa on huolehdittava siitä, että rahoitusta on tarjolla aidosti vaikuttaviin investointeihin, kuten yrityslähtöisten innovaatioiden edistämiseen.”

Myös Mercus Software allekirjoittaa tämän. Tehokkaan projektinohjausjärjestelmän käyttö on koko yrityksen liiketoiminnan kannalta kestävää kehitystä aidoimmillaan. Digitalisaation ja innovaatioiden aika projektinohjauksessa on nyt.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit