15.04.2021

Jälleenrakennus on jo alkanut

Vaikka Suomi sinnittelee vielä pandemian kourissa ja rokotteiden sivuvaikutukset herättävät huolta, tunnelin päässä siintää jo valo. Mutta Helsingin Sanomien päätoimittaja nosti viime viikolla esille huolen, kuinka jälleenrakennus hoidetaan, kun olot vihdoin palautuvat normaaleiksi.

Asiaan liittyy kaksi suurta kysymystä: milloin tämä tapahtuu, ja mitä ”normaali” pandemian jälkeen tarkoittaa. Heti ensin voi sanoa, että jälleenrakennus on alkanut. Talotekniikka-alan tuoreesta suhdannekyselystä käy ilmi, että pandemian aikana syntynyttä korjausvelkaa on jo lähdetty purkamaan. Pienin askelin, mutta kuitenkin. Talotekniikka-alalla vallitsee käytännössä täystyöllisyys, ja suurimmat elvyttävät odotukset kohdistuvat korjausrakentamisen kasvuun sekä julkisen uudisrakentamisen hienoiseen kohenemiseen.

Kiinteistöalaa laajempi kysymys on koko yhteiskunnan rakenteiden toimivuus. Helsingin Sanomat listaa ratkaistaviksi huoltosuhteen, julkisen velan ja kilpailukyvyn ongelmat, joita pandemia on entisestään syventänyt. Mikä siis neuvoksi? Palataan edellä esitettyihin kahteen kysymys. Milloin paluu normaaliin tapahtuu? Varmaa vastausta ei voi antaa kukaan, mutta aikataulusta riippumatta korjausliikkeet on käynnistettävä nyt. Osaajien saatavuus on varmistettava, myyntitoimintaa kasvatettava ja työkalujen kunto tarkistettava. Ovatko projektiennusteet ajan tasalla, toimiiko tarjouslaskenta tehokkaasti, onko resurssikartta kunnossa ja pystyykö yrityksen johto tekemään oikeita päätöksiä nopeasti? Jos kaikkiin näihin kysymyksiin löytyy vastaus, on suunta oikea.

Entä mitä uusi normaali tarkoittaa? Parhaassa tapauksessa edessämme on yhteiskunta, jossa asiat ovat paremmin kuin vanhassa. Olemme oppineet pesemään käsiä, pysymään sairaana pois töistä, huolehtimaan kanssaihmisten turvallisuudesta, käyttämään kasvomaskia tarvittaessa – sekä tekemään etätöitä. Nämä kaikki ovat hyviä ja arvokkaita taitoja meille kaikille. Olisimme voineet opetella niitä jo aiemmin, mutta Siperia opettaa, kuten sanotaan. Jälleenrakennus on jo käynnissä – olethan mukana?

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit