23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Ja juuri nyt se näyttää olevan lähempänä kuin koskaan. Tuore uutinen Iso-Britanniasta kertoo, että Join European Torus eli Jet tuotti alkuvuodesta fuusioreaktorilla viiden sekunnin ajan yhteensä 59 megajoulea energiaa. Ennen kuin innostuu tästä sen enempää, kannattaa tarkistaa laskimella, että 59 megajoulea on 16,38 kilowattituntia, eli ihan tällä ei maailmaa vielä pyöritetä. Etenkin kun koetta valmisteltiin kymmenen vuotta ja sen kustannukset nousivat miljardeihin. Mutta suunta on oikea.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan seuraava askel. Sitä ollaan parhaillaan ottamassa Etelä-Ranskassa, Marseillen lähellä, jossa on meneillään maailmanhistorian kallein tieteellinen koe. Ihmiskunnan pelastusrenkaaksi kutsutun suunnattoman fuusioreaktorin pitäisi valmistuttuaan tuottaa energiaa samaan tapaan kuin tähdet sitä tekevät, fuusiolla vedyn isotoopeista. Vaikeusasteeltaan hanke on yhtä haastava kuin Auringon saaminen pulloon.

Iter-projektin nimellä kulkevan hankkeen alkuperäinen budjetti oli kymmenen miljardia euroa. Tällä hetkellä luku on 22 miljardia, ja summa saattaa edelleen nousta.

On nimittäin käynyt ilmi, että kustannuslaskennassa ei ole otettu kaikkea huomioon. 42 hehtaarin tontille rakennettu reaktori vaatii ympärilleen infrastruktuurin, jossa kaikki luvut ovat suuria. Esimerkiksi suprajohtavaa kaapelia tarvitaan noin satatuhatta kilometriä. Mutta kun reaktorin hintaa ensi kertaa laskettiin, kaapelit unohtuivat kokonaan matkasta. Muiden samankaltaisten unohdusten ja virhearvioiden vuoksi kustannusarvio on projektin aikana räjähtänyt.

Hanke on epäilemättä hyvä, ja ihmiskunta tarvitsee uusia energianlähteitä. Mutta yhtä paljon me tarvitsemme tarkkaa kustannuslaskentaa, koska muuten rakennushankkeet kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Toivokaamme siis menestystä ja huolellisuutta kustannuslaskijoille sekä Marseillessa että muualla maailmassa.

Mercus Software – viisaamman laskemisen työkalut.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit