22.04.2021

Digitaalisten työkalujen rooli kiinteistövarallisuuden ylläpidossa on valtava

Kansallista kiinteistövarallisuuttamme suunnitellaan, hoidetaan ja ylläpidetään tänä päivänä datan ja informaation avulla. Digitaalinen muutos on tapahtunut kiinteistö- ja rakennusalalla (KIRA) nopeasti, ja sen kasvu jatkuu kiivaana. Syy tähän on selvä: digitaalisilla työkaluilla on valtava merkitys tuottavuuden ja laadun parantamisen välineinä, ja samalla ne tarjoavat tehokkaat keinot vihreän muutoksen tavoitteiden saavuttamiseen.

Onneksi meillä Suomessa myös julkinen sektori on ollut mukana edistämässä muutosta sekä suunnannäyttäjänä ja rahoittajana. Esimerkiksi meneillään olevan Yleiset tietomallivaatimukset 2020 (YTV2020) -kehityshanke sai vastikään taakseen Ympäristöministeriön tuen, mikä oli hanketta vetäneelle BuildingSMART -organisaatiolle merkittävä saavutus ja välietappi.

BuildingSMARTin Talo-toimialaryhmän vetäjä, Granlundin kehitysjohtaja Tero Järvinen kommentoi Plaani-lehdessä tiedon tuottamisen merkitystä hyvin perustavalla tavalla: ”Näen YTV2020:n suurena mahdollisuutena sen, että tiedon tuottaminen ymmärretään kokonaan uutena liiketoimintana. Kun meillä on vakioitu tapa tuottaa tietoa mallinnukseen ja henkinen kypsyys tämän merkityksen ymmärtämiseen, meillä on samalla mahdollisuus skaalautuvaan bisnekseen.” Samassa artikkelissa Järvinen toteaa hyvin painokkaasti, että tietomalleista on kasvamassa osa kansallisvarantoamme.

Tämä näkökulma on hyvin merkittävä – kansallinen omaisuutemme ei koostu enää vain rakennuksista, vaan myös niistä syntyvästä tietosisällöstä. Tämä tarkoittaa, että KIRA-alan ohjelmistokehittäjät ovat paljon vartijana samaan tapaan kuin vaikkapa kaivosyhtiöt – paitsi että ohjelmistoyhtiöt myös jalostavat ja varastoivat louhimansa aarteen – ja hyödyt jäävät Suomeen.

BuildingSMARTin Talo-toimialaryhmän koordinaattori Anna-Riitta Kallinen kirjoittaa blogissaan näin: ”Suomalaisyritykset erottuvat digitaalisilla tiedonhallinnan palveluilla ja konsultoinnilla sekä talonrakennukseen että infra-alalle. Ne tarjoavat esimerkiksi sensoreita ja niitä palvelevia ohjelmistoja, analytiikkaa ja tekoälyratkaisuja, erilaisia tiedon- ja omaisuudenhallinnan ratkaisuja sekä projektinhallinnan palveluja. Oma lukunsa on suunnittelu- ja projektiliiketoiminta, jossa keihäänkärkenä toimivat suuret kansainvälisesti suuntautuneet suomalaiset veturiyritykset. Ne avaavat markkinoita ketterille innovatiivisille kasvuyrityksille, joiden ratkaisut ovat skaalattavissa kansainväliseen myyntiin.”

Paperiteollisuus vetelee Suomessa viimeisiään. Onneksi meillä on kestävää kehitystä tarjoava tietoteollisuus, ja sen tuottama kyky pitää huolta siitä, mikä tälle maalle on arvokasta.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit