07.05.2021

BIM-datan yhtenäistäminen etenee

Jos rakennuksen tietomalliin eri järjestelmillä tuotettava ja päivitettävä data ei ole yhtenäistä, sen hyödyt jäävät suunniteltua heikommiksi. Tämä on kansallisesti suuren mittakaavan ongelma, koska mallintamiseen ja tietomallisuunnitteluun käytetään tässä maassa valtavasti voimavaroja. Siksi on lupa odottaa, että BIM-dataa voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti.

Käynnissä oleva YTV2020-hanke tähtää erityisesti BIM-datan tietosisältöjen yhtenäistämiseen, kun aiempi YTV2012 keskittyi enemmän grafiikkaan. Siksi YTV2020 on erityisen tärkeä koko kiinteistö- ja rakentamisalalle. Tällä hetkellä hanke etenee vaiheittain, ja Ympäristöministeriön rahoitus on saatu vaatimusten 14. osalle, joka käsittelee tietomallien hyödyntämistä rakennusvalvonnassa. Työ on jo käynnissä ja sen on tarkoitus valmistua alkusyksyyn mennessä.

Lisäksi toukokuun alussa (3.5.2021) julkaistiin koekäyttöä varten aineisto talotekniikan ja rakennesuunnittelun nimistöiksi. Se on saatu aikaan rakentamisalan talkoilla, ja työn innoittajana on ollut vahva tahto saada BIM-sisältöjen tietosisällöt vakioitua kansallisella tasolla. Aineisto on ladattavissa KIRAHubin sivuilta, ja aineiston käyttäjien palautetta hyödynnetään lopullisen YTV2020-materiaalin koostamisessa.

Yhtenäinen BIM-data parantaa rakennuskannan kunnossapidon tasoa kaikilla sen osa-alueilla. Broker Site Managerin kannalta tavoitteena on yhtenäinen prosessi, jossa BIM-datasta tuotetaan tietoa BSM:n tarjouslaskentaan, josta tieto siirtyy BSM-työnohjaukseen, josta data palaisi BSM:n kenttäohjauksen kautta takaisin yhteiseen BIM-tietovarastoon. Sieltä puolestaan olisi rajapinta kiinteistön elinkaaren aikaiseen kunnossapidonohjaukseen, josta BSM myös huolehtii.

Näin toimien kaikilla ylläpidon osapuolilla on jatkuvasti ajantasaisen tieto kiinteistön tilanteesta ja esimerkiksi tulevista huolto- ja korjaustarpeista. Samalla rikastuva data on osa kiinteistöjen arvonmuodostusta ja pääomaa, josta koko KIRA-alan tulee kantaa vastuu.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit