07.05.2021

BIM-datan yhtenäistäminen etenee

Jos rakennuksen tietomalliin eri järjestelmillä tuotettava ja päivitettävä data ei ole yhtenäistä, sen hyödyt jäävät suunniteltua heikommiksi. Tämä on kansallisesti suuren mittakaavan ongelma, koska mallintamiseen ja tietomallisuunnitteluun käytetään tässä maassa valtavasti voimavaroja. Siksi on lupa odottaa, että BIM-dataa voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti.

Käynnissä oleva YTV2020-hanke tähtää erityisesti BIM-datan tietosisältöjen yhtenäistämiseen, kun aiempi YTV2012 keskittyi enemmän grafiikkaan. Siksi YTV2020 on erityisen tärkeä koko kiinteistö- ja rakentamisalalle. Tällä hetkellä hanke etenee vaiheittain, ja Ympäristöministeriön rahoitus on saatu vaatimusten 14. osalle, joka käsittelee tietomallien hyödyntämistä rakennusvalvonnassa. Työ on jo käynnissä ja sen on tarkoitus valmistua alkusyksyyn mennessä.

Lisäksi toukokuun alussa (3.5.2021) julkaistiin koekäyttöä varten aineisto talotekniikan ja rakennesuunnittelun nimistöiksi. Se on saatu aikaan rakentamisalan talkoilla, ja työn innoittajana on ollut vahva tahto saada BIM-sisältöjen tietosisällöt vakioitua kansallisella tasolla. Aineisto on ladattavissa KIRAHubin sivuilta, ja aineiston käyttäjien palautetta hyödynnetään lopullisen YTV2020-materiaalin koostamisessa.

Yhtenäinen BIM-data parantaa rakennuskannan kunnossapidon tasoa kaikilla sen osa-alueilla. Broker Site Managerin kannalta tavoitteena on yhtenäinen prosessi, jossa BIM-datasta tuotetaan tietoa BSM:n tarjouslaskentaan, josta tieto siirtyy BSM-työnohjaukseen, josta data palaisi BSM:n kenttäohjauksen kautta takaisin yhteiseen BIM-tietovarastoon. Sieltä puolestaan olisi rajapinta kiinteistön elinkaaren aikaiseen kunnossapidonohjaukseen, josta BSM myös huolehtii.

Näin toimien kaikilla ylläpidon osapuolilla on jatkuvasti ajantasaisen tieto kiinteistön tilanteesta ja esimerkiksi tulevista huolto- ja korjaustarpeista. Samalla rikastuva data on osa kiinteistöjen arvonmuodostusta ja pääomaa, josta koko KIRA-alan tulee kantaa vastuu.

Ajankohtaista

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

tehtävän luominen kentällä mobiilisti käyttäen broker site manager mobiilisovellusta.

07.04.2022

Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!

Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022

Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022

Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.

Katso kaikki artikkelit