27.05.2020

Älykkäät järjestelmät luovat uutta liiketoimintaa – ja pelastavat vanhaa

Sähköverkkoyhtiöiden niskaan on satanut viime vuosina paljon ns. lantaa. Yhtiöitä on syytetty ahneudesta ja kohtuuttomasta hinnoittelusta, koska kuluttajien on ollut vaikea hahmottaa, miksi sähköjohdosta pitää maksaa. Energiamaksu käy paremmin järkeen, koska jonkun vastuulla on energian tuottaminen – mutta se sähköjohto! Tuollahan ne kaapelit ovat jo valmiina, miksi niistä maksetaan? Lisää närää on herättänyt se, että verkkoyhtiöitä ei voi kilpailuttaa, ainoastaan energian tuottajan.

Mutta on tietenkin selvää, että sähkönjakeluverkoston ylläpitäminen ei ole ilmaista eikä edes halpaa. Sitä täytyy korjata ja toimintavarmuus taata myös poikkeustilanteissa. Lisäksi sähkönkulutuksen tavat ovat rajussa muutoksessa, ja verkkoyhtiöiden pitäisi reagoida muutoksiin.

Muutama vuosi sitten visioitiin, että sähköliittymän hinnoittelu voisi perustua maksimitehoon samalla tavalla kuin tietoliikenneliittymä suurimpaan kaistaleveyteen. Visio liittyi muun muassa sähköautoilun kasvuun – kun taloyhtiön kaikkiin latauspaikkoihin kytketään työpäivän jälkeen lataushybridi tai täyssähköauto, tarvitaan yhtiön sähkökeskukseen aikamiehen reiden paksuinen kuparikaapeli. Mutta kuka sen maksaisi?

Onneksi apuun tulivat älykkäät järjestelmät. Tällä hetkellä taloyhtiöön voidaan latauspaikkojen rakentamisen yhteydessä asentaa ohjausjärjestelmä, joka jakaa kuormaa tasaisesti – ilman pelkoa hurjista kulutuspiikeistä. Itse asiassa älykkäiden järjestelmien ansiosta sähkön kokonaiskulutus ei edes välttämättä nouse, koska taloyhtiöistä voidaan jakaa energiaa myös takaisin sähköverkkoon.

Joten: kun seuraavan kerran kuulette sanan ”älykäs järjestelmä”, älkää pitäkö sitä konsulttien tai mainosmiesten höpötyksenä. ”Älykäs” voi oikeasta merkitä jotain aidosti parempaa.

Ajankohtaista

Mercuksen Kari kertoo Brokerin projektinohjauksen ominaisuuksista

28.10.2021

Projektinohjauksen neljätoista kivijalkaa

Projektijohtajat ovat rautaisia ammattilaisia. Kun heiltä kysyy, mitkä ovat projektinohjauksen tärkeimmät tukipilarit, he tietävät vastauksen. Vastaus perustuu heidän kokemukseensa, heidän työskentelymetodeihinsa ja heidän käytössään oleviin työkaluihin.

Robotti työssään

30.09.2021

Töitä on, missä tekijät?

Lähes kaikki taloudet mittarit näyttävät nyt kasvua. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tiedotteen mukaan mukaan Suomessa oli elokuussa peräti 155 300 avointa työpaikkaa, mikä on yli 56 tuhatta paikka enemmän kuin vuosi sitten. Tosin samaan aikaa tilastoissa on 281 000 työtöntä työnhakijaa, eli kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Vanhan Fordin keula

23.09.2021

Etätyö, lähityö, mikätyö?

Mikä on suhteemme työn tekemisen paikkaan nyt ja tulevaisuudessa?

Työntekijä innovaatioiden äärellä

09.09.2021

Missä viipyvät innovaatiot?

Olemme nostaneet aiemminkin esille saman huolen, mutta ongelma tuntuu vain pahenevan: suomalaisyritykset eivät panosta riittävästi innovaatioihin. Asia on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun pandemian hetkeksi hidastama talouskehitys taas elpyy ja yritykset kiihdyttelevät vähitellen kohti kasvukaistaa.

Työntekijät analysoivat dataa

31.08.2021

Business Intelligence. Kaikille.

Konsulttien rakastama termi Business Intelligence (BI) on tullut tutuksi suomalaisyrityksillekin viimeistään 1990-luvulta lähtien. Mitä kaikkea sillä on matkan varrella tarkoitettu?

Työntekijä tekee etätoitä ulkona keinutuolissa istuen, kannettava tietokone ja puhelin sylissään

27.08.2021

Etätyö, vapaus ja vastuu

Alkava syksy ei tuonut yksikäsitteistä selkeyttä eri yritysten etätyöohjeisiin. Monella alalla jatkuu epätietoisuus, ja ohjeita päivitetään viikko kerrallaan. Yritysten kannalta kyseessä on suuri, suorastaan perustavaa laatua oleva kysymys. Kiinteistöihin ja toimitiloihin on sidottu valtava määrä rahaa, joka näyttelee merkittävää roolia sekä taseessa että suoraan myös tuloslaskelmassa.

Asentaja mittareineen jäähdytyslaitteiden äärellä

28.07.2021

Kiinteistönpito ja helteenhallinta

Nyt se ponnahtaa mieleen, jos ei aiemmin: tuliko kiinteistön jäähdytyslaitteisto huollettua keväällä? Valtionyhtiö Motiva muistutti kiinteistönomistajia ja huoltoyhtiöitä viimeksi kesäkuussa, mitä kaikkea jäähdytinlaitteiston ylläpitoon kuuluu. Toivottavasti kenellekään ei tule yllätyksenä, että monet laitehuollon säännölliset tehtävät ovat lakisääteisiä, eli niistä huolehtimista ei kannata jättää epämääräisten tarralappujen tai muiden katoavien muistutusten varaan.

Työmaalle valetaan betonia

14.07.2021

Lisää älyä betonin kuivattamiseen

Kun muu Suomi lomailee, rakennustyömailla painetaan hommia tavallista tiukempaa tahtia. Moni urakka ajoitetaan kesälle, ja vaikka mikään ei ole niin vaikeaa kuin säiden ennustaminen, on kesällä yleensä enemmän lämpöä ja vähemmän lunta kuin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Katso kaikki artikkelit