Älykkäät järjestelmät luovat uutta liiketoimintaa – ja pelastavat vanhaa

Sähköverkkoyhtiöiden niskaan on satanut viime vuosina paljon ns. lantaa. Yhtiöitä on syytetty ahneudesta ja kohtuuttomasta hinnoittelusta, koska kuluttajien on ollut vaikea hahmottaa, miksi sähköjohdosta pitää maksaa. Energiamaksu käy paremmin järkeen, koska jonkun vastuulla on energian tuottaminen – mutta se sähköjohto! Tuollahan ne kaapelit ovat jo valmiina, miksi niistä maksetaan? Lisää närää on herättänyt se, että verkkoyhtiöitä ei voi kilpailuttaa, ainoastaan energian tuottajan.
Mutta on tietenkin selvää, että sähkönjakeluverkoston ylläpitäminen ei ole ilmaista eikä edes halpaa. Sitä täytyy korjata ja toimintavarmuus taata myös poikkeustilanteissa. Lisäksi sähkönkulutuksen tavat ovat rajussa muutoksessa, ja verkkoyhtiöiden pitäisi reagoida muutoksiin.
Muutama vuosi sitten visioitiin, että sähköliittymän hinnoittelu voisi perustua maksimitehoon samalla tavalla kuin tietoliikenneliittymä suurimpaan kaistaleveyteen. Visio liittyi muun muassa sähköautoilun kasvuun – kun taloyhtiön kaikkiin latauspaikkoihin kytketään työpäivän jälkeen lataushybridi tai täyssähköauto, tarvitaan yhtiön sähkökeskukseen aikamiehen reiden paksuinen kuparikaapeli. Mutta kuka sen maksaisi?
Onneksi apuun tulivat älykkäät järjestelmät. Tällä hetkellä taloyhtiöön voidaan latauspaikkojen rakentamisen yhteydessä asentaa ohjausjärjestelmä, joka jakaa kuormaa tasaisesti – ilman pelkoa hurjista kulutuspiikeistä. Itse asiassa älykkäiden järjestelmien ansiosta sähkön kokonaiskulutus ei edes välttämättä nouse, koska taloyhtiöistä voidaan jakaa energiaa myös takaisin sähköverkkoon.
Joten: kun seuraavan kerran kuulette sanan ”älykäs järjestelmä”, älkää pitäkö sitä konsulttien tai mainosmiesten höpötyksenä. ”Älykäs” voi oikeasta merkitä jotain aidosti parempaa.
Ajankohtaista

03.04.2023
Kaikki suuri
Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

17.10.2022
Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022
Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

17.08.2022
LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta
Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

06.05.2022
Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.
Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

25.04.2022
Oletko kuullut Brokerista?
Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

07.04.2022
Tehtävän perustaminen kentällä mobiilisti - ilman rikesakkoa!
Yksi parhaista työnohjausjärjestelmän toimivuuden mittareista on nopeus, jolla uusi työsuorite kirjataan järjestelmään ja asetetaan samalla työjonoon. BSM Mobilen avulla tämä on mahdollista jopa auton ratissa - toki liikennesääntöjä noudattaen.

04.04.2022
Massoittelu ja tarjouslaskenta – kuin polkupyörän kaksi pyörää
Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

23.02.2022
Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä
Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi.