05.02.2021

Ajattelutapa ja tarkka laskenta voivat muuttaa kaiken

Nykyään on tapana, että meillä pitäisi olla huono omatunto monenlaisista asioista. Juuri tällä hetkellä polttavin huonon omantunnon aiheuttaja on suhtautuminen kulkutauteihin: käyttääkö maskia vai ei, kannattaako rokottamista vai ei. Muita kestoaiheita ovat suhtautuminen kierrätykseen, lihansyöntiin tai hiilidioksidipäästöihin. Tai oikeastaan juuri hiili on se polttavin ilmastokysymys, koska asioita on helppo yksinkertaistaa.

Ympäristöministeriö julkaisi vuonna 2019 ohjeet rakentamisen vähähiilisyyden arviointiin. Ohjeet ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaiset, eikä kovin moni konsultti tässä maassa tunnustaudu vielä hiililaskennan asiantuntijaksi. Ympäristöministeriö nimittäin opastaa laskemaan hiilen liikkeitä kahdesta suunnasta: paljonko rakentaminen vapauttaa hiiltä ilmakehään, ja paljonko se sitoo sitä.

Otetaanpa askel taaksepäin. Vielä vuosikymmen sitten oltiin erityisen huolissaan fossiilisista polttoaineista. Nyttemmin on ymmärretty, että kaikki ylimääräinen hiilidioksidi ilmakehässä lisää maapallon lämpenemistä, riippumatta siitä onko se peräisin V8-moottorista vai kuskin keuhkoista. Kyse onkin siitä, miten tehokkaasti hiilidioksidi kiertää ilmasta takaisin ja sitoutuu johonkin ei-kaasumaiseen olomuotoon. Fossiilien kehittyminen kestää vuosimiljoonia, mutta esimerkiksi puuhun hiiltä sitoutuu sitä mukaa kun puu kasvaa, ja sehän tekee sitä jatkuvasti. Syntyi käsite hiilinielu. Puun istuttaminen on ekoteko.

Nyt takaisin Ympäristöministeriön ohjeeseen. Siinä on esitelty kaksi tärkeää käsitettä: jo tutuksi tullut, syyllistävä hiilijalanjälki sekä uudempi, positiivinen hiilikädenjälki. Termi kuvastaa kaikkea hyvää, mitä taitava ihminen voi ympäristönsä hyväksi tehdä sen sijaan, että talloo ympäriinsä kuin kasakka-armeija.

Hiilikädenjäljen laskennassa huomioidaan esimerkiksi rakennusmateriaalin kierrätyksen kautta vältetyt hiilipäästöt, rakennuksessa tuotettu ylimääräinen uusiutuva energia sekä tärkeimpänä rakennusmateriaaleihin varastoitunut eloperäinen hiili. Näin laskemalla on saatu yllättäviä tuloksia: nykyisiä energiatehokkaita rakennusmenetelmiä ja esimerkiksi puurakenteita käyttämällä on voitu osoittaa, että jo 50 vuoden tarkastelujaksolla kestävästi toteutettu rakennus sitoo hiiltä enemmän kuin vapauttaa sitä! Tämä tarkoittaisi sitä, että talonrakentaja ei enää olekaan syyllinen ilmasto-ongelmiin, vaan hän on osa ratkaisua. Uuden kiinteistön rakentaminen ja ylläpito voivat olla ekoteko, kun kiinteistö itsessään toimii hiilivarastona. Näin mittavassa ajattelutavan muutoksessa on vielä pureksimista, mutta elementit ovat jo olemassa.

Entä kuinka tämä liittyy Mercus Softwareen? Sillä tavalla, että myös Mercus haluaa olla mukana edistämässä rakennusalan kestävää kehitystä, koska se on meidän kaikkien etu. Huolellinen suunnittelu ja tarkka, kaikki parametrit huomioon ottava laskenta tuottavat aina parhaan lopputuloksen, joka kantaa vuosikymmeniä eteenpäin.

Ajankohtaista

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta?

10.11.2023

Luotettavat muistiinpanot suoraan kentältä

Mikä on varmin ja nopein tapa tehdä kentällä muistiinpano havaitusta poikkeamasta tai puutteesta? Entä kuinka voidaan varmistaa, että muistiinpano myös johtaa toimenpiteisiin, eikä unohdu vain paperille? Kuinka sinä teet muistiinpanoja? Miten varmistat etteivät asiat jää tekemättä? Katso oheinen video ja näe kuinka nopeaa on uuden muistiinpanon luominen Brokerissa.

Hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monella tavalla etenkin rakennusektorilla

13.10.2023

Rakennusala huomio!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin monella tavalla. Tilanne on järkyttävä ja maailma sekaisin. Kokosimme oheiselle videolle asiasta muutamia faktoja ja ajatuksia – sekä videon loppuun yhden mahdollisuuden torjuntavoittoon. Älä missaa tätä.

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen

05.04.2023

Kestävää kehitystä EU-osarahoituksella

Mercus Software on toteuttanut vuosien 2022–23 aikana Euroopan unionin osarahoittaman BSM Etälaskenta -nimisen kehityshankkeen, jossa BSM-järjestelmän tarjouslaskennan raskaat laskentaprosessit on siirretty kokonaisuudessaan palvelinympäristöön. Muutos on pienentänyt tuhansien työasemien energiankulutusta, tehostanut etätyön mahdollisuuksia ja sujuvoittanut kollaboraatiota sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Kehityshanke on myös mahdollistanut BSM-järjestelmän käyttöönoton kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Kaikki suuri, alkaa pienestä. Miten sinä suoritat laskentaa?

03.04.2023

Kaikki suuri

Saako urakan se, joka laskee hinnan pahimmin metsään?

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkömessut jyväskylässä 2022

17.10.2022

Kuinka projektiohjauskelvottomasta laskelmasta muodostetaan projektirakenne? Sähkö, Valo, Tele, Av -messut jyväskylässä 2022

Jyväskylän sähkömessut kokosi taas jälleen kerran Suomen kovimmat sähköalan ammattilaiset näkemään, kokemaan ja kuuntelemaan, missä toimialamme tällä hetkellä menee.

LVI Määrälaskenta ja tarjouslaskenta

17.08.2022

LVI Massoittelu ja tarjouslaskenta

Urakkalaskentaan kuuluvat erottamattomasti massojen keräily ja tietenkin itse laskenta. Kumpaankaan ei kannata tuhlata turhia työvaiheita, mutta missään nimessä kummankaan kanssa ei saa hutiloida.

Kolme yleisintä tapaa tehdä tarjouslaskentaa hyödyntäen broker site managerin tehokkuutta

06.05.2022

Kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti.

Näinä hektisinä aikoina kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa tehottomaan tai turhaan tarjouslaskentaan. Siksi kokosimme tälle videolle muutaman minuutin napakaksi paketiksi kolme yleistä tapaa tehdä Brokerin avulla laskentaa äärimmäisen nopeasti. Nämä kaikki hyödyntävät maksimaalisella teholla sekä järjestelmän kyvykkyyttä että laskijan rautaista ammattitaitoa.

Broker Estimate Euroopan tehokkain tarjouslaskentasovellus.

25.04.2022

Oletko kuullut Brokerista?

Broker - Euroopan kovin tarjouslaskentaohjelma.

Katso kaikki artikkelit